pixabay

SAD planiraju da pozovu Jermeniju i Azerbejdžan na predstojeći samit NATO-a u Vašingtonu u julu, objavio je azerbejdžanski medij Turan, pozivajući se na neimenovane izvore.

I Azerbejdžan i Jermenija, koji su dugo bili geopolitički neprijatelji, ali među kojima je posredovala Rusija, do sada nisu direktno tražili članstvo u Alijansi.

Izvori su za Turan rekli da bi NATO samit mogao da olakša bilateralne razgovore o tekućem mirovnom procesu između te dve zemlje i da bi bio “divna prilika koja je previše dobra da bi se propustila”.

Vest je stigla neposredno pred polazak pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O’Brajena u Baku, što će biti njegovo treće putovanje na Južni Kavkaz za dva meseca.

– Mi smo vrlo jasni sa (azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom) Alijevim, da je ovo vreme za postizanje mira – rekao je O’Brajen u senatskom odboru uoči posete.

Azerbejdžan je preduzeo uspešnu ofanzivu u septembru 2023. da povrati region Nagorno-Karabah, u kom su živeli etnički Jermeni i čiju bezbednost je godinama “čuvala” Rusija.

Zvanična Moskva, međutim, pokretanjem rata u Ukrajini ostavila je Jermeniju i Azerbejdžan praktično na cedilu i nedugo nakon što su Rusi izgubili interes za taj sukob, Azerbejdžan je proterao sve Jermene iz Nagorno-Karabaha.

Taj postupak su svi zapadni mediji okarakterisali kao egzodus.

Mirovni pregovori između Jermenije i Azerbejdžana traju od tada, ali tek treba da dođu do konačnog zaključka.

Jermenija je tada okrenula leđa ruskom predsedniku i Rusiji na koju se dugo oslanjala, kao na svog primarnog regionalnog saveznika. Od tada, Jermenija otvoreno pokušava da uspostavi nova odbrambena partnerstva.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan najavio je ranije u junu da će Jermenija istupiti iz Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnog saveza koji čine Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgistan.

– Otići ćemo – rekao je Pašinjan jermenskom parlamentu, optužujući ODKB za zaveru “protiv nas sa Azerbejdžanom”.

– Odlučićemo kada ćemo otići. Nećemo se vraćati, nema drugog načina – rekao je Pašinjan.

6 COMMENTS

  1. ОНИ ДАЉЕ ИЗАЗИВАЈУ
    З СВЈЕТСКИ РАТ
    НИСУ БАШ НОРМАЛНИ

    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. …ha…ha…ha…A Zapad ce natjerati Jermeniju da se izvinu Azerbejdzanu sto je morao da protjera Jermene sa svoje teritorije, po ugledu na Kosvo i Metohiju i svu ujdurmu oko toga…

  3. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
    ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ.. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

  4. DA SU SVI (BRAĆA) LJUDI NE BI SE TERALI I RATOVALI, OVAKO, JERMENCI I AZERBEJDŽANCI? DVE VRSTE LJUDI, KO LAVOVI I LEOPARDI, MAČKE ALI… A JA MISLIO LJUDSKI ROD JE JEDAN, JER IMA RAZUM A ONO IMA I DRUGA VRSTA, LIČE NA LJUDE ALI NEMAJU RAZUM, HM, ČUDNO JE TO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here