EPA/Armando Babani
Ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer sa nemačkim vojnicima (Foto: Arhiva)

Povećavajući svoje vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom, Rusija testira reakciju drugih zemalja na takve aktivnosti, smatra nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

– Ruska strana čini sve kako bi izazvala reakciju i mi, zajedno sa Ukrajinom, ne želimo da učestvujemo u toj igri – izjavila je ministarka za televiziju „ARD“.

Ona je izrazila nadu da „neće doći do dalje eskalacije tog sukoba“ i istakla da će NATO razumno postupati, na šta poziva i druge zemlje.

– Ukrajina je do sada reagovala razborito. I mi u Alijansi ćemo isto tako postupati – rekla je.

Govoreći o ranijem saopštenju da će više od deset brodova ruske Kaspijske flotile preći u Crno more u okviru provere, nemačka ministarka je rekla da, ukoliko zvanična Moskva izvodi vežbe, one moraju da budu izvedene u skladu sa međunarodnim standardima.

– Ako je sve tako kako govori ruska strana, da su u pitanju vežbe, onda za to postoje propisana međunarodna pravila u skladu sa kojima se formiraju transparentnost i poverenje – dodala je.

Ranije su SAD i evropske zemlje izrazile zabrinutost u vezi sa kretanjem ruskih snaga u blizini granice sa Ukrajinom. Stav Moskve je da premeštanje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here