Nasilje – tabu tema u Srbiji

0

 

Istraživanje pokazuje da oko 16,1 odsto učenika ne bi nikome prijavilo da trpi nasilje, njih 81,8 odsto očekuje od škole zaštitu od nasilja, a 67,5 odsto učenika bi sami nastojali da pomognu osobi koja trpi nasilje.

 

Istraživanje je pokazalo da učenici ispoljavaju distancu prema "drugačijima", prema etničkim manjinama jer im smeta kada u školi čuju jezik manjina. To je smetnja za 22,6 odsto ispitanika, 23,1 odsto smatra da je u njihovim školama prisutno maltretiranje homoseksualaca, a 21,7 odsto smatra da učenici sa invalidniitetom ne bi trebalo da idu u redovnu školu.

 

Oko 18,7 odsto ispitanika je potvrdilo fizičko nasilje nastavnika, grubo ponašanje nastavnika njih 47,2 odsto, a verbalno nasilje u formi ismevanja 45,4 odsto ispitanika.

 

Svega 7,5 odsto učenika je navelo da su preduzete kazne za nasilno ponašanje učenika, a 18,4 odsto da je maltretirana osoba posle bila zaštićena.

 

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.000 ispitanika u 10 srednjih škola, u periodu od septembra do decembra 2009. godine u Beogradu, Novom Sadu, Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here