Narod napunio crkve

0

Verujući Srbi u crkvi u Švamedingenu

 

Hramovi su, kao i prethodnih godina uostalom, bili tesni da prime sve Srbe koji su dostojanstveno učestvovali u molitvama, iznošenju plaštenice, pričešću i čitanju poslanice patrijarha Irineja.

 

Među vernicima je bilo dosta mladih, što je trend već niz godina jer mladi, pored dopunskih škola, veoma rado odlaze u crkvu gde stiču osnovna zasnanja o veri praotaca, a učestvuju i crkvenom životu.

 

"Bogorodičin" hor

U Crkvi Uspenija presvete Bogorodice u Švamedimgenu (Cirih) pevao je i crkveni hor "Bogorodičin", koji će za verni narod održati tradicionalni "Vaskršnji koncert", u subotu 10. aprila, u 19.00 sati.

Naši sveštenici, protonamesnici Dragoljub Popović, Stanko Marković, Milutin Nikolić, Miroslav Simijonov, Dragan Stanojević, Ljubomir Kotarčić, jereji Branimir Petković, Stanimir Mikić, Đorđija Perić, đakon Brane Šarić, potpomognuti sveštenstvom iz Srbije i Republike Srpske, pozvali su tokom molitve vernike da budu solidarni, sarađuju i druže se sa komšijama, i nikada ne zaborave rodbinu i prijatelje u zavičaju.

U crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Cirihu bio je prisutan protosinđel Metodije Lazić.

Crveni odbori imali su, takođe, pune ruke posla jer su sveštenicima pripremali sve što je potrebno za molitve, a vernicima omogućili da u ponoć imaju dovoljno "šumadijskog čaja", da se zagreju u prilično hladnoj noći.

– Postio sam celi post i jedva sam čekao da se pričestim – kaže Lazar Đorić iz Ciriha, a Mladen Čekić iz Oltena ističe kako je prvi put u crkvi sa dvogodišnjim unukom Nedeljkom, koji je bio miran svo vreme molitve.

 

Crkva u Belpu mala da primi sve vernike

 

– Ovako veliki broj vernika zahteva još veću crkvu, a ovu smo tek sagradili – veli Dragan Čolić, član Upravnog odbora Crkvene opštine u Bernu, dodajući kako je u našoj crkvi u Belpu (kraj Berna) bilo dosta i drugih pravoslavaca koji žive u glavnom gradu Šajcarske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here