pixabay.com
Foto: Ilustracija

Napadi Albanaca na srpske diplomate ne prestaju, a nova drama odigrala se na aerodromu u Minhenu, dan uoči centralne proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u dijaspori koja je održana u tom gradu. Naime, dvojica Albanaca su čula da srpski diplomata priča na srpskom jeziku, pa su ga napala, a on je uspeo da se odbrani s obzirom na to da je znao borilačke veštine.

Jedan od napadača je pokušao sa pobegne, ali ga je naš diplomata sprečio u tome i pozvao nemačku policiju. U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije nisu želeli da govore o ovom incidentu.

– MSP neće komentarisati navedeni događaj, jer se njegova pozadina i okolnosti i dalje ispituju – kazali su u ovom ministarstvu.

Učestali incidenti

Inače do ovog incidenta je došlo nedugo nakon što je u Madridu napadnuta i ambasadorka u Španiji, Irena Šarac. Ona je, 8. septembra napadnuta u centru grada u ulici u kojoj stanuje, dok je razgovarala telefonom na srpskom jeziku. Prema svedočenju prisutnih, mlađi muškarac prišao je ambasadorki Šarac dok je pričala telefonom, pitao da li je iz Srbije, a potom je udario nogom u leđa i pobegao. Iz izjava prisutnih svedoka, sumnja se da je, po govoru, osoba albanskog porekla. Nekoliko svedoka je potom bezuspešno pokušalo da uhvati napadača. Napad je prijavljen policiji, koja je stigla na lice mesta i obavila uviđaj.

Tome su prethodile pretnje upućene ambasadorima u Beču i Bernu, kao i konzulatima u Berlinu i Minhenu. Ovu informaciju obelodanio je šef diplomatije Marko Đurić rekavši da su ambasade u dve velike evropske prestonice dobile pretnje da će biti meta terorističkih napada. On je naveo tada da prema preliminarnim informacijama te pretnje dolaze iz ekstremnih separatističkih krugova dela naše dijaspore sa Kosova i Metohije, odnosno od lica albanske nacionalnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je, u vezi sa pretećim porukama da je MUP Srbije dobilo zvaničnu informaciju da je reč o licu Denisu Krasnićiju (26) iz Švajcarske, čiji su roditelji sa KiM.

Atak na ambasade

Te pretnje su, putem mejla, dobili naše ambasade i konzulati u Austriji i Nemačkoj, ali i beogradski aerodrom “Nikola Tesla” i Beogradski centar za bezbednosnu politiku, a Dačić je objasnio da je MUP dobio zvaničnu informaciju od Nemačke i Švajcarske.

On je naveo da je Krasnići u trenutku kada je pretio bio na KiM, gde se trenutno nalazi i da je izdat nalog da se po povratku u Švajcarsku, odmah javi policiji.

Krasnići je je i pre tri godine Ambasadi Srbije u Švajcarskoj poslao mejl uvredljive i preteće sadržine. Poruka koja je 17. oktobra 2021. poslata Ambasadi Srbije u Švajcarskoj na jedan od zvaničnih mejlova je izuzetno uvredljive i preteće sadržine, a došla je nakon vesti u prištinskim medijima da je na Jarinju neko pucao, prenosi ovaj portal.

– Ako i dalje budete pokušavali da napadnete policiju na Jarinju kod Severne Mitrovice i sve dalje negativno, onda ćete videti šta će da vam se desi i sa kim imate posla – naveo je tada.

Napisao da će gledati da u narednih 48 sati pošalje pismo bombu koju će sam napraviti.

– Da i vas u Bernu i vaše pretpostavljene u Beogradu svakog posebno ubijem bombom – pisalo je, između ostalog, u poruci.

Čekaju se detalji

“Vesti” su pokušale da dođu do detaljnijih informacija u Generalnom konzulatu u Minhenu, ali je generalni konzul Božidar Vučurović na putu, a zaposleni u ovom DKP-u nisu mogli da nam kažu nešto više o ovom slučaju. Kako nam je rečeno, od nemačke policije se čekaju detaljnije informacije o ovom incidentu.

Pretnje i Banjaluci

Na mejl adrese više službenika Vlade Republike Srpske oko pre mesec dana su upućene preteće poruke na nemačkom jeziku.

– Treba vas isključiti, najradije vas obezglaviti, svašta vam raditi i pobiti vas bombom i potrudiću se da vam se to desi u roku od 24 sata, navedeno je poruci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here