pixabay.com

Nekoliko dobrih saveta kako da čuvate neočišćeni, a kako očišćeni i naseckani luk, te kako da ga zamrznete.

Luk je jedna od onih namirnica koje koristimo svakodnevno, pa je najlakše obezbediti se većom količinom odjednom i trošiti ga po potrebi.

I dok dobro znamo da je luk koji je neotvoren najbolje držati na tamnom, hladnijem, suvom mestu, možda je dobro napomenuti i da je takve glavice luka važno držati u kesici s rupicama, otvorenoj posudi ili kutiji, odnosno tako da “dišu”, što je daleko bolja opcija nego da ih stavite u kesicu sa zip zatvaračem ili zatvorite u kutiju. Jer, u tom slučaju postoji mogućnost da će omekšati i pokvariti se pre nego što ste to očekivali.

U slučaju da ste luk već prepolovili (ili naseckali) i tek tada se setili da vam ipak neće trebati cela glavica, stavite ga u posudu i dobro zatvorite pa spremite u frižider. Najbolje će biti da koristite staklenu posudu, jer one plastične mogle bi upiti miris luka kojeg ćete se kasnije teže rešiti. Očišćeni i naseckani ili luk koji ste narezali na veće komade tako u frižideru može stajati otprilike nedelju dana.

U slučaju da ste luk prethodno obradili, takođe je potrebno da ga držite u frižideru, ali će takav moći da stoji tek oko tri dana.

Na kraju, ako mislite da u nedelju dana nikako nećete stići da potrošite očišćeni luk, naseckajte ga i ubacite u kesicu sa zip zatvaračem, istisnite višak vazduha i stavite u zamrzivač. U slučaju da planirate da ga koristite u porcijama, možete ga smrznuti i tako da ga najpre rasporedite po papiru za pečenje kojim ste obložili plitku posudu za pečenje, pustiti da se u potpunosti smrzne, pa izvaditi iz zamrzivača i prebaciti u kesicu kako bi zauzimao što manje mesta. Tako smrznuti luk biće dobra opcija za pirjanje i, primera radi, pripremu karamelizovanog luka.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here