Tanjug/AP
Ilon Mask

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask u četvrtak je postao još puno bogatiji jer su deonice njegove “Tesle” zabeležile neverovatan rast usled pozitivnog izveštaja o zaradi u poslednjem tromesečju i donele mu dodatnih 26,4 milijarde dolara.

Istovremeno, kontroverzni milijarder dosad je političkim odborima Donalda Trampa donirao ukupno 118 miliona dolara i tako postao jedan od najvećih donatora kampanje republikanskog kandidata.

Cene deonica “Tesle” porasle su u četvrtak za 22 posto, što je drugi najveći porast u istoriji kompanije.

Rast je izazvan pozitivnom reakcijom investitora na dobit ostvarenu u trećem tromesečju ove godine, kao i predviđanja o 30-postotnom rastu isporuke vozila sledeće godine.

Optimizam i kontroverze

Izveštaj o zaradi “podseća nas da je profitabilno širenje automobilskog biznisa za ‘Teslu’ još uvek veliki prioritet” napisao je analitičar “Morgan Stenlija”, Adam Džons, aludirajući na ranije strahove zbog smanjenja dobiti u “Tesli” usled naglaska na inicijative autonomne vožnje.

Uprkos neverovatno pozitivnoj reakciji na berzi, “Tesla” ne bi bila “Tesla” da nema kontroverzi.

Analitičar “Berstajna” Toni Sakonagi kritikovao je sastanak na kojem su objavljeni podaci o zaradi, rekavši da je on izgledao “više kao navijački skup” i naglasivši da je kompanija dopustila samo dva – neobično blaga – pitanja analitičara

Kršenje izbornog zakona?

Istovremeno, Mask je do 16. oktobra političkom odboru “Americk”, koji pomaže u predsedničkoj kampanji bivšeg predsednika Donalda Trampa, donirao 43,6 miliona dolara.

Tako je milijarder prestigao Mirijam Adelson i postao drugi najveći pojedinačni donator za Trampa u ovom izbornom ciklusu, piše “Njujork tajms”.

Prvi je milijarder Timoti Melon koji je odborima za bivšeg predsednika donirao ukupno 150 miliona dolara, prenosi Bankar.me.

Politički odbor “Amerika” poslednjih nedelja izazvao je velike kontroverze. Naime, svakog dana odbor je davao milion dolara jednom nasumično odabranom glasaču iz ključnih saveznih država koji je potpisao peticiju na internet stranicama odbora.

Mask je zbog toga navodno dobio i upozorenje ministarstva pravde da bi takve radnje mogle predstavljati kršenje saveznih zakona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here