Pexels
Ilustracija

Izgleda da postoji tajna veza između stresa i povećanja telesne težine.

Ponekad, ako smo pod velikim stresom, toliko smo gladni da se čini da apetitu nema kraja, a ponekad dođe do potpunog gubitka apetita.

U drugom slučaju, kada nemamo želju da jedemo, radi se o akutnom stresu kratkog trajanja, koji ima tendenciju da izazove gubitak apetita jer mozak usmerava resurse iz normalnih telesnih funkcija, kao što je ishrana, u organske sisteme neophodne za „ opstanak“, piše Novi list.

Žudnja za visokokaloričnom hranom

Međutim, uz hronični stres, efekti adrenalina na apetit slabe i kortizol počinje da tera telo da obnavlja energetske rezerve, što u nekim slučajevima dovodi do viška kilograma.

Takođe, dugotrajni stres može dovesti i do hormonalnih promena koje mogu povećati apetit i izazvati žudnju za visokokaloričnom hranom, poput starih dobrih prijatelja: sladoleda, čipsa, pice…

Kako prekinuti začarani krug?

Ako želite da stavite tačku na ovo, možete učiniti nekoliko stvari.

Postavite prioritete

Napravite zapis o tome kako provodite svoj svakodnevni život. Odlučite koji su vam zadaci i aktivnosti najvažniji i dajte im prioritet, a ne zaboravite da u svoj raspored uključite i vreme za adekvatan san i vežbanje.

Spavanje postavlja osnovu za mentalno zdravlje, jer kada ne spavate dovoljno, svaka mala prepreka koja se pojavi u vašem svakodnevnom životu izgleda teška za savladavanje.

Budite praktični

Pojednostavite zdravu ishranu i povećajte fizičku aktivnost. Na primer, unapred isecite povrće za nedelju dana da biste ga jeli kao užinu i zadržite opremu za vežbanje u kancelariji da biste mogli da vežbajte odmah posle posla.

Volite svoje telo

Loša slika o telu i stid od istog su glavni izvori stresa, pa pokušajte da promenite svoj stav i usredsredite se na zdravlje i pokušajte da volite svoje telo u svim veličinama i oblicima.

Umesto da svu svoju mentalnu energiju stavite u broj na vagi, fokusirajte se na izgradnju zdravih navika.

Cenite ono što vas ne opterećuje

Iako je često vrlo lako fokusirati se na ono što nas stresira, pokušajte da se usredsredite na ono što vas istovremeno čini srećnim, što može uveliko doprineti psihološkom oslobađanju od stresa u drugim oblastima vašeg života.

Razmislite pre nego što počnete da jedete

Kada posegnete za hranom, razmislite da li ste zaista gladni ili postoji nešto drugo. Može na trenutak ublažiti stres, ali je vrlo kratkog veka.

Na kraju krajeva, jednostavne stvari poput šetnje takođe mogu pomoći.

Ako se borite sa stresom i nagomilavanjem viška kilograma, obratite se lekaru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here