Na grbači građana još 5.000 činovnika

0

Koliko kod tebe ima mesta?: Dačić i Obradović

Umesto pompezno najavljenih 14.000 otkaza u 2010. godini, plan je da se broj činovnika smanji za 2.800, a u pravosudnim organima za 2.500, pa bi se, ukoliko do toga uopšte dođe, preglomazni državni aparat gotovo simbolično smanjio. Dokaz da racionalizacija i nije na pomolu, je i skoro isti iznos planiran za plate iz državne kase u idućoj godini, od oko 1,9 milijardi evra.

 

Opravdanje za nova upošljavanja javnim i internim konkursima, Vlada pravda evropskim integracijama. Najviše novozaposlenih, prema podacima Ministarstva finansija, dobiće Ministarstvo obrazovanja, čak 2.574, iako je MMF ukazao na najmanje sedam odsto prekobrojnih u toj delatnosti. MUP se širi za tri uprave, saobraćajnu, graničnu i kriminalističku i 1.450 novih ljudi, a novoformirani pravosudni organi, uprkos reformi pravosuđa, zaposliće 868 radnika.

 

Ministarstva ekonomije, energetike i zaštite životne sredine dobiće oko 100 novih ljudi, a resor finansija 37. Kabinet predsednika Republike će se sa 71 popeti na 75 zaposlenih, a osnivaju se nove kancelarije i ustanove u kojima će biti zaposleno više od 120 ljudi.

I avio-služba Vlade dobiće nove radnike. Poreska uprava će zaposliti još 43 radnika, a Uprava za slobodne zone još 16, Republički sekretarijat za zakonodavstvo zaposliće 15 radnika i ukupno imati 52. Zavod za intelektualnu svojinu će primiti osmoro službenika, čime će se broj zaposlenih popeti na 121.

Pljušte konkursi za nove kadrove

 

Da je upošljavanje novih kadrova počelo, dokaz je i juče završeni konkurs za sekretara i čak sedam pomoćnika ministara u resoru energetike, pa za dvoje, od planiranih 13 u Centralnom registru obveznika doprinosa za socijalno osiguranje i jednog u Ministarstvu finansija koje je 4. decembra zaključilo i konkurs za još 13 radnih mesta. Do 14. decembra je nadmetanje za tri radna mesta u Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo, dva u Zavodu za statistiku i direktora Republičke direkcije za imovinu. Ministarstvo ekonomije je na spisku sa 28 ekonomskih diplomata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here