Muslimanima dostavljano oružje uprkos embargu

0

Prema O’Kunu, ljudi su mislili da je embargo UN na uvoz oružja bio nemoralan, jer je onemogućavao muslimanima da se brane.

 

Karadžić je predočio svedoku nemački i američki dokument u kojima se navodi da muslimani žele da pribave nuklearno oružje, na šta je O’Kun odgovorio da to nije nikad dokazano i da je dokument suspendovan, jer je nastao na osnovu prisluškivanja telefonskog razgovora sa jednim kriminalcem.

 

Muslimani su čnili zlodela u propagandne svrhe: Radovan Karadžić
 

Karadžić je potom pročitao deo iz dokumenta Republikanskog komiteta američkog Kongresa u kome piše da je "režim u Sarajevu islamistički i čini zlodela protiv civila u propagandne svrhe".

O’Kun je ukazao da je to jedan partijski dokument, gde republikanci napadaju demokrate, što je uobičajeno u Americi i ne može da bude verodostojan dokaz o nečemu. Govoreći o eksplozijama na pijacama Markale i u ulici Vase Miskina u Sarajevu 1994. i 1995. , kada je na stotine civila izgubilo život, Karadžić je izneo stav četvorice eksperata koji su izrekli ozbiljne sumnje u tezu da su to počinili Srbi, smatrajući da je minobacačka granata došla sa muslimanske strane.

Osnivanje srpske države je nelegitimno

 

Prema O’Kunu, Karadžić se zalagao za tri države unutar BiH, što bi dovelo do povezivanja Republike Srpske i Herceg Bosne, čime bi se BiH podelila između Srba i Hrvata.

 

"Zahtev da osnujete srpsku državu unutar BiH bio je nelegitiman", rekao je O’Kun.

 

Svedok je pitao zbog čega Karadžić nije prihvatio mirovni plan lorda Dejvida Ovena, Karadžić mu je rekao da je taj plan ponuđen nakon godinu dana od izbijanja rata, a ne na početku sukoba.

Karadžić je naveo da je još tada jedan francuski novinar napisao da su muslimani "počinili pokolj vlastitog naroda", a O’Kun je ponovio svoj stav, koji je i predhodnih dana tokom unakrsnog ispitivanja izneo, da su se "sve tri strane loše ponašale, a srpska je bila najgora ,jer je bila u prilici zbog naoružanja kojim je raspolagala da nanese veću štetu".

O’Kun je rekao da je, takođe, postojala velika konfuzija oko toga ko na koga otvara vatru i da je rat u BiH bio komplikovan konflikt između tri strane.

 

"I danas mi nije jasno zašto niste generalu Mladiću naredili da prekine granatiranje Sarajeva i Goražda iako su vas svi iz međunarodne zajednice upozoravali da to šteti imidžu Srba", upitao je O’Kun Karadžića.

Karadžić mu je odgovorio da je to posebno pitanje i da će na sudu biti precizno dokazivano.

Karadžić je tvrdio da su bosanski Srbi, uoči izbijanja rata, bili protiv nezavisne BiH pod muslimanskom dominacijom i da su se zalagali za to da BiH ostane celovita ali da svaka etnička zajednica može da organizuje svoju jedinicu, da ima svoju administraciju.

Karadžić je rekao da su bosanski Srbi najpre bili za očuvanje Jugoslavije, a kada to nije uspelo, onda je iz nužde nastala Republika Srpska.

O’Kun je kazao da je Karadžićev stav o tome poznat i da se nije promenio, a to je da nad Srbima niko ne može da vlada i da sami Srbi treba da vladaju nad Srbima.
"Zato ste formirali Republiku Srpsku i izvršil etničko čišćenje", rekao je svedok optužbe.

Pošto je O’Kun više puta postavljao pitanja Karadžiću i iznosio lične ocene, sudija ga je opomenuo da kao svedok mora da daje odgovore i da ne postavlja pitanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here