Lična arhiva
Potrebna pomoć: Ognjen Stojanović

Da nevolja nikad ne dolazi sama, svedoči slučaj Ognjena Stojanovića, dvanaestogodišnjaka iz sela Bratmilovce kod Leskovca. Njegovi zdravstveni problemi su počeli sa spinalnom mišićnom atrofijom, ali se tu nisu završili.

Ognjen ima i skoliozu, a nedavno urađena studija spavanja, sprovedena na Institutu za majku i dete potvrdila je da u snu ima povremene poremećaje u disanju. Fizikalna terapija na privatnoj klinici u Nišu dala je rezultate, ali porodica nema finansijskih mogućnosti da nastavi rehabilitaciju. Uz to, Ognjenu je sada potreban i aparat za disanje koji košta gotovo 600.000 dinara.

Od Nove godine Ognjen nijednom nije otišao u Niš. Vežbe zasnovane na robotici u privatnoj klinici svakodnevno su mu potrebne, ali mesečno rehabilitacija košta gotovo 4.000 evra.

– Slomljeni smo jer rođenom detetu ne možemo da priuštimo ono što što mu treba. Pored redovne spinraze koju prima, mora da ide na rehabilitaciju i sve što ide uz to. Međutim, sada moramo da napravimo pauzu sa tim, jer nemamo novca da bismo ga vodili na terapiju. Mesečno nam treba 467.000 dinara – kaže Marijana Stojanović, Ognjenova mama.

Ni na gradski bazen Ognjen ne može jer lift za osobe sa invaliditetom nije u funkciji. Ostaje mu samo vežbanje sa mamom kod kuće, a to nije dovoljno.

– Raspust sam iskoristio za učenje, ali i za malo vežbanja i odmaranja. Kod kuće imamo strunjaču, mi je stavimo na laminat i vežbamo oko pola sata – kaže Ognjen Stojanović za “Vesti”.

Majka uvek tu: Marijana sa sinom

Aparat za iskašljavanje

Zbog problema sa disanjem, Ognjenovim roditeljima je preporučena nabavka aparata za stimulaciju refleksa kašlja. Cena mu je više od pola miliona dinara.

– Ognjen mora da ima aparat za iskašljavanje koji ne ide preko RFZO nego moramo mi sami da kupimo, a on je 583.000 dinara. To je za nas nemoguća misija. Mi imamo nešto na računu, pokrenuli smo neke akcije, odazvali su se neki ljudi, ali je to nedovoljno – očajna je Marijana.

Molba za dobrotvore

Bez pomoći dobrih ljudi dvanaestogodišnji Ognjen ne može do novog koraka. Uplate se mogu vršiti na dinarski račun 160-469683-49, devizni 160-54000021396-26, IBAN RS35160005400002139626, SWIFT/BIC DBDBRSBG. Za dodatne informacije je, kao i uvek, dostupna redakcija “Vesti”.