Mrtav čovek izabran za sudiju

0

 

Neverovatan slučaj zabeležen je u Požegi, gde se među 13 sudija Osnovnog suda, koji su prošli „sito“ Visokog saveta sudstva, našlo i ime sudije Ljubiše Đurića (56), koji je preminuo pre dva meseca!
 

Đurić, bivši predsednik Opštinskog suda u Požegi, koji je poslednjih godina radio kao istražni sudija, iznenada je umro 28. oktobra ove godine.

 

Svrstavanje njegovog imena među sudije koje su prošle reizbor, Đurićeve kolege iz Požege komentarišu kao žestok propust zbog koga su prijatelji i porodica pokojnog sudije ogorčeni na Visoki savet sudstva, prenosi „Alo“.
 

"Ljubiša je važio za stručnog pravnika i pravednog sudiju i nedopustivo je da ne znaju da je on preminuo. O njegovoj smrti je obavešteno Ministarstvo pravde po proceduri koja se u tim slučajevima sprovodi, a opet na internetu i u novinama, piše da je reizabran. Bruka neviđena koja mora pod veliki znak pitanja da stavi izbor sudija i tužilaca“, priča sagovornik iz požeškog pravosuđa koji je insistirao na anonimnosti.

 

Goniće se do Strazbura

 

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević najavila je da će Udruženje sudija Srbije iskoristiti sva pravna sredstva pred domaćim pravosuđem, kao i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kako bi se obezbedila zaštita prava sudija koje nisu prošle reizbor.

 

Prema njenim rečima, biće osnovan pravni tim koji će sačiniti spisak od oko 730 sudija koje nisu ponovo izabrane na sudijske funkcije i analizu razloga i kriterijuma na osnovu kojih su njihove kandidature odbijene.

 

Prema njenim rečima, sudije koje nisu izabrane ostaće na tim funkcijama do 31. decembra, a zatim će šest meseci primati platu, iako više neće obavljati sudijske poslove.

Podsećanja radi, sudija Nata Mesarović, koja je i član Visokog saveta sudstva, obrazlažući pre dva dana reizbor sudija doslovno je rekla: "Svakom konkretnom slučaju pristupalo se ozbiljno i nijedna odluka nije doneta napamet. Prema tome, želim da ovom prilikom kažem onima koji sumnjaju u to da je Visoki savet sudstva na objektivan način radio, da je Savet i kao i svi njegovi članovi, spreman da prihvati javnu diskusiju ili javni razgovor od onih kandidata koji smatraju da takvu odluku, u pogledu dostojnosti nekog kandidata, mogu da ospore“.

 

Izborna i druge krađe

 

Među reizabranim sudijama nalaze se i one sudije koju su široj javnosti poznati po izbornoj krađi 1996. godine. Prema tvrdnjama profesorke prava Vesne Rakić-Vodinelić to su: Milomir Nikolić, Vrhovni kasacioni sud, Ana Popović, Vesna Obradović, Smiljka Dingarac Nićiforović, Bojana Paunović, Apelacioni sud u Beogradu, Danijela Nikolić, Apelacioni sud u Nišu, Jasna Belović, Viši sud u Beogradu, Miroslava Vučetić, Prvi osnovni sud u Beogradu, Radenka Dražić, Osnovni sud u Šapcu i Jasminka Obućina, Privredni sud u Užicu.

 

Prošlost još nekih sudijskih imena "bode oči“ zbog prašine koje su podizali u javnosti.

 

Sudija Gordana Vidojković, poznata po tome što je obustavila krivični postupak protiv Marka Miloševića, sina bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, i petorice njegovih saradnika za prebijanje trojice otporaša u maju 2000. godine, reizabrana je u požarevačkom Osnovnom sudu, piše "Alo".

Takođe, sudija Vrhovnog suda Srbije Sonja Brkić, koja je zauzela počasno drugo mesto na listi reizabranih kao sudija Vrhovnog kasacionog suda, umešana je u aferu oko isplate višemilionskih nadoknada članovima komisije zbog čega je, zbog sukoba interesa, bila primorana da podnese ostavku u RIK-u. Ona, naime, nikada nije vratila 2,67 miliona dinara, što je, za razliku od nje, učinila ministarka pravde Snežana Malović.

 

Interesantno je da je napredak u karijeri zaslužilo još dvoje požarevačkih sudija, Vesna Mitrović i Zorica Nikolić, koje su svojevremeno produžavale pritvor članovima požarevačkog „Otpora“. One su prošle reizbor i iz Okružnog suda dospele do Apelacionog suda!

 

I Katarina Ranđelović, sudija Opštinskog suda u Nišu, nije prošla reizbor. Ona je svojevremeno predsedavala sudskom veću u slučaju vladike vranjskog Pahomija, koji je "usled nedostatka dokaza“ oslobođen optužbi da je zloupotrebom položaja episkopa izvršio bludne radnje nad četvoricom dečaka koji su se u toj eparhiji spremali da postanu sveštenici.

 

"Nepodobni" ili nekompetentni

Međutim, desetak sudija Vrhovnog suda Srbije, među kojima ima i onih koji su parafirali presude Miloradu Ulemeku Legiji za ubistvo predstavnika vlasti – Janko Lazarević, Miodrag Vićentijević, Dragan Jocić, Dragomir Milojević i drugi.

Među više od 300 sudija koji nisu prošli reizbor nalazi se i dobar deo sudija Okružnog suda. Vuk Tufegdžić, koji je radio slučaj „Topčider“, Novica Mihajlović, Zoran Đorđević, Nebojša Živković, koji je vodio istragu protiv Sretena Jocića, Mire i Marka Miloševića i radio na brojnim predmetima pred Specijalnim sudom.

 

Zatim, sa spiska je izostao sudija Dragan Plazinić kome su, po hapšenju, na saslušanje privođeni pojedini haški optuženici.

 

Reizbor nije prošao ni sudija Milenko Cvijović, koji je sudio optuženima za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana. Njegova supruga Leonora Cvijović, koja je pokrenula postupak protiv folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović, nije na spisku izabranih tužilaca.

 

Istu sudbinu imao je i tužilac Drugog opštinskog tužilaštva Branko Stamenković, koji je podigao optužnicu protiv „Mladićevih jataka“ i među prvima procesuirao okrivljene za visokotehnološki kriminal.

 

Ni sudije koje su radile na slučaju "Ibarska magistrala" nisu prošle reizbor, a među njima je i okružni sudija Bojan Mišić koji je izrekao prvostepenu presudu.  

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here