Lična arhiva
NAGRADA "ERFOLG MAGAZINA": Dejan Sekulić

Olimpijske igre u Parizu još nisu počele, ali za višestrukog autora i master trenera Dejana Sekulića skoro da se čini da je osvojio ličnu zlatnu medalju.

Renomirani nemački magazin (“Erfolg Magazin”) upravo ga je proglasio za top 100 trenera/savetnika, na čemu je Dejan veoma zahvalan, jer je ipak prvi iz bivše SFRJ koji je to postigao. Međutim, nije to njegova prva nagrada koju je Dejan Sekulić od tog magazina primio, već peti put zaredom su ga i proglasili i za top stručnjaka za razvoj potencijala i samomotivaciju. “Vesti” su u nekoliko navrata pisale o njemu, a nedavno je posetio i redakciju našeg lista.

Predavanja kao lek

Promeniti svet

– Ova nagrada mi mnogo znači, ali ono što me najviše raduje je to što svojim delovanjem mogu da doprinesem da ovaj svet bude malo bolji. Znam svoje zašto i znam zašto sam pre nekoliko godina uopšte krenuo na taj put i da radim to što radim, naime da pomognem ljudima da prevaziđu svoje prepreke, da razviju svoj potencijal i privuku više uspeha, sreće i životne radosti u svoje živote. To je moj razlog i izuzetno sam srećan kad mi ljudi pišu i kažu da su moje knjige ili kursevi pozitivno uticali na njihove živote – priča Dejan. Na pitanje zbog čega ga to uopšte toliko motiviše, Dejan odgovara da je odgovor vrlo jednostavan – njegova lična životna priča.

Roditelji velika podrška

Lično iskustvo

Kao mali, Dejan Sekulić je bio veoma razrok i izuzetno sramežljiv. Ova kombinacija mu je, nažalost, brzo donela pečat zaostalog glupaka. Neki od stručnjaka koji su vršili testove za upis u školu ocenili su ga nedovoljno inteligentnim i izrazili sumnju da može uopšte učestvovati u nastavi. Roditeljima je savetovano ophođenje kao prema detetu sa “posebnim potrebama”. Naravno, kao što bi svaki drugi šestogodišnjak, i Dejan je usvajao predrasude svoje okoline, ne preispitujući ih. To je imalo pogubne posledice na njegovo samopoštovanje, samopouzdanje, mesto u društvu i školski uspeh. Jedan učitelj ga je redovno nazivao “glupim” i “beskorisnim” pred celim razredom. Smatralo se omanjim čudom što je uspeo da završi srednju školu. Tajna koja se krila iza toga bila je jednostavna: u srednjoj školi je konačno pronašao nastavnika koji se prema njemu odnosio “normalno”, u skladu s njegovim stvarnim potencijalom.

Dejan u kancelariji

Tajna uspeha

Dejane, šta za tebe lično znači uspeh?

Sada ću verovatno razočarati mnoge ljude, ali to nije mnogo novca, novi auto ili veliki stan. Ne kažem da je to loše, ali trenutno živimo u nekom vremenu u kome je uspeh skoro isključivo povezan sa materijalnim stvarima, ali iza uspeha se krije mnogo više od toga i uspeh za svakoga znači nešto drugo. Ako uopšte postoji definicija uspeha, onda su to za mene rečenice Ralfa Valoa Emersona:

“Smejati se, osvojiti dečju ljubav, podneti izdaju lažnih prijatelja, učiniti svet malo boljim nego što je bio kada smo došli na njega. Šta je uspeh? Poboljšati društvene odnose na bilo koji način ili pomoći ljudima da postanu zdraviji. Znati da je barem jednoj osobi život bolji od kako ti postojiš. To je uspeh.”

Tragom snova

Šta bi savetovao ljudima koji još uvek imaju snove u životu?

– Imajte hrabrosti da sledite svoje snove, bez obzira na to šta sumnjičavi i cinici kažu. Radite na svom potencijalu – svaki dan. Verujte u svoje snove i nikad ne odustajte. Znam, biće dana kad želite da odustanete, to je ljudski i do neke mere i normalno. Ali sa time sahranjujete svoje snove, zato, nikad ne prestanite da se borite za ono što vam je važno i u šta verujete – zaključuje Dejan.