pixabay.com
Moskva

Zvanična Moskva okarakterisala je danas odluku Poljske da u svojim zvaničnim dokumentima preimenuje ruski grad Kalinjingrad kao “neprijateljski čin” i nastavak urušavanja bilateralnih odnosa.

Kalinjingrad je bio poznat pod nemačkim imenom Kenigsberg sve do završetka Drugog svetskog rata, kada je pripojen Sovjetskom Savezu i preimenovan u čast sovjetskog političara Mihaila Kalinjina, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Preimenovanje ruskog grada Kalinjingrada u Krolevjec od strane poljskih vlasti na ivici je ludila, ocenio je tokom današnjeg razgovora sa novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Ovo više nije ni rusofobija. U Poljskoj se odvijaju procesi koji se graniče sa ludilom – rekao je Peskov komentarišući odluku poljskih vlasti, ali i incident kojim je ruski ambasador u Poljskoj sprečen da oda počast vojnicima SSSR-a stradalim tokom Drugog svetskog rata, prenosi Tass.

Lokalne vlasti Kalinjingradske oblasti na zapadu Rusije osuđuju odluku poljskih vlasti, izjavio je portparol regionalne vlade Dmitrij Liskov.

– Naš grad se zvanično zove Kalinjingrad. Sve drugo nije ništa drugo do insinuacija. Sa naše strane, Gdanjsk bismo mogli lako da nazovemo Dancig i Republiku Poljsku Kraljevinom Poljskom. Međutim, mi poštujemo zvanične imena mesta i zahtevamo da i drugi čine isto – poručio je Liskov.

Varšava je u utorak saopštila da je povezanost Mihaila Kalinjina sa sa masakrom u Katinu 1940. godine, kada su hiljade poljskih oficira pogubljene od strane sovjetskih snaga, ima negativnu konotaciju i da zato grad treba da bude zvanično nazivan Krolevjec, kako se zvao u vreme kada je u 15. i 16. veku bio deo Kraljevine Poljske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here