EPA-EFE/Pavel Golovkin

BRIKS nije bio niti će biti vojni savez, poručuju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

“BRIKS nikada nije bio, nije i neće biti vojni savez. Štaviše, BRIKS nije čak ni međunarodna organizacija ili integraciona struktura već međudržavno udruženje ravnopravnih članova”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se ističe da BRIKS podrazumeva multivektorsko strateško partnerstvo zasnovano na tri stuba: politika i bezbednost, ekonomija i finansije i kultura i humanitarna saradnja.

Jedan od njegovih glavnih zadataka jeste stvaranje pravednog i multipolarnog svetskog ekonomskog sistema. Otkako se pojavio, BRIKS se zalaže za mirno rešavanje međunarodnih sporova i jačanje višestranog pristupa u rešavanju globalnih izazova. BRIKS podržava principe međunarodnog prava i poštovanje suvereniteta država.

“Čak i teoretski staviti BRIKS u isti nivo sa agresivnim vojnim blokom NATO, koji se decenijama koliko postoji odlikuje krvavim invazijama i potkopavanjem bezbednosti u različitim delovima sveta – jednostavno je apsurdno. Upravo u osnivačkim dokumentima NATO jasno su označeni ‘protivnici’, upravo NATO održava velike vojne vežbe kraj ruskih granica, ali u Azijsko-pacifičkom regionu, NATO je taj koji isporučuje sve smrtonosnije oružje i obaveštajne podatke marionetskom neonacističkom režimu u Kijevu, koji Ukrajince tera u klanicu i sarađuje sa međunarodnim terorističkim organizacijama”, istakli su u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine. Osim Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, od početka 2024. godine BRIKS-u su se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija. Rusija je predsedavajuća organizacije 2024. godine.

Samit BRIKS održaće se u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here