Youtube/International Road Federation - IRF
Moravski koridor

Dobra vest stiže iz Istanbula gde je na Svetskom kongresu Međunarodne putne organizacije (World congress IRF 2024) nagradu u oblasti upravljanja zaštitom životne sredine dobio projekat Moravski koridor, koji Srbija, preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Koridora Srbije razvija sa partnerima iz konzorcijuma Bechtel ENKA. Nagradu je sa predstavnicima izvođača primio direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, koji je tom prilikom istakao da je ona posebno priznanje, uzimajući u obzir da je Srbija jedno veliko gradilište.

Kapitalni projekat

– Moravski koridor najduži je projekat koji se trenutno gradi, gde, uz aspekt bezbednosti učesnika u saobraćaju, Bechtel ENKA posebnu pažnju obraća upravo na zaštitu životne sredine, uzimajući u obzir i regulaciju toka reke Zapadna Morava, u dužini od 60 kilometara – rekao je Antić i zahvalio Ministarstvu građevine i ministru na naporima koje ulažu u izgradnju ove saobraćajnice duge 112 kilometara, a pre svega predsedniku Vučiću na viziji i bezrezervnoj podršci koju pruža za što skoriji završetak ovog kapitalnog projekta.

Radove izvodi konzorcijum američke kompanije Behtel i turske Enka, a ugovor je vredan blizu 800 miliona evra. Moravski koridor će povezati tri okruga – Rasinski, Raški i Moravički sa koridorima 10 i 11, odnosno sa auto-putem Beograd-Niš i auto-putem “Miloš Veliki”. Povezaće sve veće gradove centralne Srbije gde živi više od pola miliona ljudi: Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac. Rečeno je da će ovaj koridor trajno rešiti pitanje poplava, pošto će biti regulisani tokovi reka u ovom delu Srbije, a pre svega Južne i Zapadne Morave.

Vredni neimari

U Srbiji neimari nastavljaju radove. Probijena je desna cev tunela Munjino brdo na deonici auto-puta “Miloš Veliki”, od Preljine do Požege, a ovom poduhvatu su prisustvom podršku dali premijer Miloš Vučević i ministar građevine Goran Vesić.

Vučević je najavio je da će deonica auto-puta Pakovraće-Požega biti završena na Vidovdan naredne godine.

– Čestitam našim neimarima i kineskim partnerima. To će biti najduži tunel u Srbiji, preko dva kilometra i 700 metara. Očekujem da će na Vidovdan 2025. godine biti završena i kompletna deonica auto-puta Pakovraće-Požega. Kad stignemo do Požege, imamo dva pravca – ka Boljaru u Crnoj Gori ili ka Kotromanu prema BiH. Nastavljamo da ulažemo u infrastrukturu, u velike projekte – rekao je on.

Miloš Vučević je ukazao da građevinarstvo donosi rast BDP.

– Tako stvaramo uslove za rast plata i penzija, i rast standarda naših građana. Ponosan na to što je naša Srbija zemlja koja gradi najviše auto-puteva – napisao je premijer na svom instagram nalogu.

Tunelske cevi

Mesto gde će se spojiti dva auto-puta Moravski koridor i auto-put E-763 “Miloš Veliki” je petlja Preljina. Autoput “Miloš Veliki” projektovan je sa dve tunelske cevi, za svaki pravac vožnje po jedna, saopštili su Putevi Srbije, navodeći da je dužina leve tunelske cevi 2.755,75m, desne 2740,14m, a širina kolovoza u tunelu 7,70 metara. Projektovani su poprečni pešački prolazi za prelaz iz jedne u drugu cev u slučaju vanrednog događaja u tunelu, da mogu da propuste i vozila interventnih službi. Za svaku cev su isprojektovane po dve tunelske niše i proširenja za uklanjanje pokvarenih vozila.

Unapređenje železnice

Ministar građevine Goran Vesić je rekao da će se u cilju unapređenja kvaliteta ponude korisnicima usluga Srbijavoza od sada putem aplikacije Google Maps biti dostupne informacije o svim vozovima i relacijama u Srbiji, uz moguće biranje najkvalitetnije direktne i veze sa presedanjem.

– Ovakav vid digitalizacije je još jedan korak napred u modernizaciji usluga koju nudi Srbijavoz jer, omogućava brzo, efikasno i praktično planiranje putovanja – kazao je Vesić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here