M. Stanković
Posebna služba: Prota Marinko je đacima poželeo uspeh

Na prošlonedeljnoj liturgiji u hramu Svetog Georgija u Osnabriku, koju je služio protojerej-stavrofor Marinko Rajak, hram je bio ispunjen vernicima među kojima je najviše bilo đaka i njihovih roditelja, koji su želeli da prisustvuju najavljenom molebanu za uspeh u učenju u novoj školskoj godini.

– Na moleban su došli mnogi đaci, od prvaka do gimnazijalaca, pa čak i neki bivši učenici koji su završili nastavom maternjeg jezika – rekla nam je veroučiteljica Biljana Dabić.

Na severu Nemačke je počela nova školska godina krajem avgusta, a za naše đake koji pohađaju nastavu srpskog jezika u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije uvek počinje nešto kasnije. Zato je otac Marinko posle liturgije održao moleban za uspeh u učenju za svu prisutnu decu, koja su takođe učestvovala u molitvama. On im je posle molebana poželeo mnogo uspeha u novoj školskoj godini.

Naforu su delili prota i Novica Andrejić

Svi prisutni su primili naforu, a posudu sa osvećenim znamenjem je prihvatio Novica Andrejić, predsednik Crkvene opštine koji se posle oporavka od operacije vratio svojim redovnim aktivnostima.

Svi đaci su zatim zauzeli mesta u učionici koja se nalazi u Crkvenom domu “Sveti knez Lazar” gde im je Biljana Dabić održala prvi čas veronauke.

Prema rasporedu za prvi školski dan usledila je proba folklora takođe pod rukovodstvom Biljane Dabić, kao priprema za veliku manifestaciju u gradu, Dan stranaca, koja se godinama održava ispred Gradske kuće, a naša Crkvena opština uvek učestvuje na radost svih parohijana.

Zadovoljstvo: Đaci na prvom času veronauke

Nastava od polovine septembra

Ove godine će dopunska nastava na srpskom jeziku početi treće nedelje meseca septembara, a organizovaće je profesorka Marija Mrdović, kao i prošle školske godine. O upisu u Srpsku dopunsku školu, nastavu veronauke i folklornu sekciju mogu se dobiti sve informacije kod prote Marinka, na brojeve telefona: 0541 9701830 i 0175 56 311 57.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here