commons.wikimedia/Alexander Mishin
Su-24

Ukrajinski zvaničnici su mesecima molili svoje strane saveznike za dozvolu da koriste najbolje donirano oružje – konkretno, moćne balističke rakete – za napad na ruske ratne avione parkirane na otvorenom na ruskoj teritoriji.

Saveznici su mesecima odbijali da daju ovu dozvolu, pravdajući svoje protivljenje rizikom od moguće eskalacije. Ukrajinci postaju sve nestrpljiviji i pojačali su svoje napade na najugroženije ruske piste, koristeći isključivo oružje ukrajinske proizvodnje. U subotu su ukrajinski dronovi napali vazdušnu bazu Morozovsk na jugu Rusije, oko 320 kilometara od linije fronta u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinska obaveštajna uprava saopštila je da je u napadu uništen ruski Suhoj Su-34, a oštećena su još dva. Izgorelo je skladište municije.

Uprava je objavila satelitske snimke baze na kojima se vidi, kako kaže, “široka površina spaljene zemlje” uzrokovana spaljivanjem municije nakon napada.

Gorka strana pobede

Ovo nije prvi napad na Morozovsk, ali je jedan od najrazornijih. Međutim, ova pobeda Ukrajinaca ima i svoju gorku stranu. Sve je teže izvesti slične napade, jer Rusi sve više šalju svoje ratne avione u manje ranjive baze.

Očigledno je šta želi da postigne ukrajinska obaveštajna uprava. Napadom na Morozovsk i druge aerodrome u blizini granice, oni žele da unište ključne elemente ruske kampanje bombardovanja: same bombe, ali i avione koji ih nose.

Nakon što su prošle godine bacile prve klizne bombe na Ukrajinu, rusko vazduhoplovstvo je zaista prihvatilo ovo oružje. Klizne bombe imaju dovoljan domet – oko 40 kilometara ili više – da omoguće bombarderima Su-34 da napadnu ukrajinske trupe i civile sa bezbedne udaljenosti.

Problem ruskog bombardovanja

Svakog dana Rusi ispuštaju do stotinu kliznih bombi.

“Nažalost, u urbanim sredinama njihova česta upotreba je izuzetno efikasna”, kaže ukrajinska analitička grupa Frontelidžens insajt.

“Iako su često neprecizne, dovoljno su moćne da unište ili značajno oštete zgrade, čak i ako ih ne pogode direktno. Kada se zgrade ruše, ljudi ostaju zarobljeni u podrumima, što onemogućava spasilačke akcije, posebno u slučaju dvostrukih ili trostrukih napada”, dodali su.

Kao oružje za urbano uništenje, klizne bombe su bile odlučujući faktor u gotovo svakoj nedavnoj ruskoj pobedi duž cele linije fronta.

“U prošlosti, baš kao i u prošlogodišnjoj bici kod Bahmuta, Rusima je ponekad bilo potrebno nekoliko dana da oštete zgrade do te mere da nateraju branioce da se povuku”, objašnjava Frontelidžens insajt.

– Sada čitave zgrade mogu da se sruše za nekoliko sekundi i tako postanu beskorisne za odbrambene svrhe – dodaje on.

SAD ne daju dozvolu

Najveći prioritet za vladu u Kijevu je smanjenje efikasnosti ruske kampanje bombardovanja uništavanjem aviona i/ili bombi.

Ranije ovog leta, dobili su retku priliku da zadaju veliki udarac ruskoj infrastrukturi. Tada je jedan odred ruskog ratnog vazduhoplovstva odlučio da desetine aviona Su-34 parkira na otvorenom, u vazduhoplovnoj bazi Voronjež Malševo na jugu Rusije, oko 160 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Voronjež Malševo ima jaku odbranu, zbog čega su Ukrajinci molili za dozvolu da koriste najbolje američke rakete ATACMS za napad. Administracija predsednika Džoa Bajdena nije dala tu dozvolu.

– Naša politika se nije promenila – rekao je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven pre mesec dana.

Kao i ranije, Ukrajina ima dozvolu da ispaljuje ove rakete samo na ciljeve u okupiranoj Ukrajini.

Rusi su primetili žestoku debatu o upotrebi ATACMS-a i doneli retku proaktivnu odluku: povukli su Su-34 iz Voronjež Malševa i drugih pista u blizini granice.

Ruski avioni prilično zaštićeni od ukrajinskih dronova

– Između druge polovine juna i sredine jula, ruske snage su udaljile veliki deo vrednih vojnih elemenata iz pograničnih oblasti – kaže Frontelidžens insajt.

Prebacivanje aviona iz Voronježa Malševa bilo je “jedno od najznačajnijih”.

Danas se mnogi avioni Su-34 nalaze stotinama kilometara od granice. Nisu u potpunosti zaštićeni od ukrajinskih dronova, od kojih neki imaju domet od preko 1.600 kilometara. Međutim, zaštićeni su od većine dronova, kao i od ATACMS projektila. Ako Bela kuća odluči da odobri napade na ruske baze, možda će biti kasno. Moguće je da su najvredniji ciljevi predaleko.

Naravno, nekoliko aviona, kao i nekoliko kliznih bombi, još uvek su na graničnim pistama kao što je Morozovsk – Ukrajina je upravo oborila tri aviona i municiju. Ali da bi zaustavila kampanju bombardovanja, Ukrajina mora uništiti ogroman broj aviona, što Rusi pametnim raspoređivanjem znatno otežavaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here