Mog Stefana paze kao kralja

0

Ovih dana u regionu Balkana ali i u Evropi pažnju javnosti je izazvao veliki ljudski gest Vejna Ingrama, bivšeg član Britanskog bataljona u Bosni i Hercegovini, koji je nakon 10 godina skupio novac za operaciju 14-godišnjeg Stefana Savića iz Laktaša, javlja agencija Anadolija.

UGOSTIĆE GA I VOJVODA OD JORKA: Stefan sa dobrotvorom Vejnom (levo)

Stefan Savić, kao što su "Vesti" već objavile, rođen je s retkim i ozbiljnim rascepom nepca i usne, do sada je imao nekoliko operacija a poslednju u subotu u jednoj londonskoj bolnici u kojoj su mu otklonili poteškoće u disanju.
Miloš Savić, Stefanov otac, u razgovoru za Anadoliju ističe kako su on i njegova porodica presrećni što je Stefan operisan i da se oseća dobro.
– Drago nam je bilo kada smo čuli da je prikupljen novac za operaciju Stefana. Iako smo mi do tada već bili prikupili taj novac za operaciju Stefana drago nam je da je novac koji je moj kolega Britanac skupio otišao u Organizaciju za decu bez lica gde će pomoći deci sa sličnim problemima – rekao je Savić.
Ističe kako je ono što je uradio Britanac Vejn Ingram veliki gest koji nikada neće zaboraviti u svome životu.
– Britanac i ja smo sada pravi drugari. To rade samo veliki ljudi, velike ljudske gromade koje znaju šta je ljudskost, a kojih eto još uvek ima na ovom svetu gde uglavnom mnogi samo misle o sebi – kazao je Miloš.
Napominje da bez pomoći Britanca ne bi mogli ništa uraditi jer je, kako kaže, sve počelo 2003. godine kada je Vejn Ingram kazao Milošu da je moguće da se Stefan izleči.
– Opet smo se videli 2004. godine kada smo razgovarali o Stefanu i njegovom lečenju. Eto ostvarila nam se velika želja koja je promenila i naš i Stefanov život – istakao je Miloš.
Na kraju kaže kako se njegov sin nakon operacije oseća odlično i da ga u Londonu "paze kao kralja".
– Danas čak ima i prijem kod vojvode od Jorka. Sutra bi trebalo da se vrati u BiH, ali pre toga dočekaćemo ga na aerodromu u Zagrebu. Jedva čekamo da se vidimo sa njim i da zajedno uživamo u našoj sreći – kazao je Stefanov otac.

Slučajni susret
Vejn Ingram, bivši član Britanskog bataljona u BiH, tokom rutinske patrole upoznao je Stefanovog oca, a nakon toga i dečaka. Tada se zarekao da će mu sakupiti novac za preko potrebnu operaciju i pokrenuo humanitarnu akciju među svojim kolegama, ali i u Velikoj Britaniji.
Nakon više od deset godina, Ingram je uspeo da skupi više od 100.000 funti, odnosno oko 240.000 maraka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here