ATAImages
Zubin Mehta

Čuveni maestro Zubin Mehta, jedan od najvećih dirigenata svih vremena, stigao je u Beogradsku filharmoniju na prvu probu s orkestrom povodom koncerata koji su zakazni za 11. i 12. oktobar u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Oba koncerta su rasprodata, a veliko uzbuđenje je vladalo pred petnaesti susret Mehte i Beogradske filharmonije čije je muzičare maestro pozdravio na srpskom jeziku.

– Dobar dan, veoma sam srećan što sam ponovo ovde. Žao mi je što nisam mogao da idem sa vama na turneju po Kini, ali čujem da vam je bilo sjajno – rekao je maestro orkestru.

Mehta je otpočeo probu uz Šubertovu Simfoniju br. 9 i to sa vrlo neobičnom postavkom orkestra, tako što su drveni duvači u jezgru orkestra. Na programu su takođe i Uvertira iz Mocartove opere “Figarova ženidba” kao i Simfonija u ge-molu br. 40, istog kompozitora.

Zubin Mehta izjavio je uoči koncerta sa Beogradskom filharmonijom da su dela Mocarta i Šuberta bliska njegovom srcu i dodao da se oseća potpuno kao kod kuće kada diriguje izvođenjima uvertire u “Figarovu žendibu” Volfganga Amadeusa Mocarta i njegove Simfonije br. 40 u ge-molu, kao i “Simfonije broj 9”, odnosno “Velike Franca Šuberta.

– Sa Šubertovom simfonijom sam odrastao u Beču. A Mocart je Mocart – ne može se bez njega. Kombinacija njih dvojice je čista Austrija, gde takođe pripadam, i to je blizu mog srca. Osećam da znam Mocarta i Šuberta lično. Ne povlađujem sebi kad to pričam. Odrastao sam uz njih, svirao sam u orkestru u Beču sve te simfonije – naveo je Mehta.

Sa Beogradskom filharmonijom, indijski maestro je već nastupao 14 puta, a prethodni je bilo u junu 2023. godne na Kolarcu. Pri novom dolasku u Beograd, Mehta primećuje da u orkestru ima novih muzičara sa kojima radi prvi put i koji su “vrlo dobri”.

– Ali nedostaju mi i stare kolege. Od prvog puta kad sam došao Beogradska filharmonija je imala visok standard, posebno gudači. Imate dobru školu za violine, violončela i ostalo, a to je nastavljen i poboljšano je. Tako da sam srećan što sam ponovo ovde – naveo je dirigent.

Prema njegovim rečima, muzičari Beogradske filharmonije su veoma prilagodljivi i nakon samo jedne probe “neki delovi simfonije su već spremni za izvođenja.

Ne možemo bez muzike

Upitan kako vidi ulogu klasične muzike i muzike uopšte u vreme tehnoloških revolucija i upotrebe veštačke inteligencije, Mehta je naveo da u to nije uopšte uključen, ali da “ništa neće promeniti ulogu muzike koja je uvek bila važna”.

– Ne potcenjujte muziku nimalo! Ići će ona i dalje i dalje. Svuda, a živim u Kaliforniji i Italiji, ne možemo bez muzike – zaključio je Mehta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here