Mobilni telefoni ne povećavaju opasnost od pojave raka

0

"Tokom istraživanja nije otkrivena povećana opasnost od pojave raka usled korišćenja mobilnih telefona, ali se ne može zaključiti i da ona ne postoji jer ima dovoljno rezultata koji ukazuju na moguću opasnost", izjavila je dr Elizabet Kardis, rukovodilac istraživanja.

 

Rezultati "Interfona" su pokazali veću opasnost od pojave glijoma (vrsta raka mozga) za 40 odsto, a meningioma (vrsta raka mozga) za 15 odsto kod osoba koje su izjavile da redovno ili često koriste mobilni telefon s iste strane glave na kojoj se nalazi tumor.

 

Mogućnost grešaka i odstupanja, međutim, ograničava pouzdanost ovih zaključaka i onemogućava uspostavljanje uzročne veze.

 

"Interfon" je istraživanje pokrenuo 2000. godine u 13 zemalja -Nemačkoj, Australiji, Kanadi, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Izraelu, Italiji, Japanu, Norveškoj, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Švedskoj. Cilj je bio utvrđivanje eventualne povezanosti između korišćenja mobilnog telefona i tumora mozga (glijoma, meningioma), akustičnog nerva i pljuvačne žlezde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here