Mnogi žale za Hitlerom?!

0

"Netrpeljivost i netolerantnost prema strancima i onima koju imaju strano poreklo u Nemačkoj je prisutna svuda i u svim oblicima" – objavio je nedeljnik "Fokus" posle sprovedenog istraživanja i dodao da rasizam ne mora uvek da bude fizički napad desničarskih ekstremista, već se manifestuje i u suptilnijim oblicima, počev od "sitnih" komentara na ulici i uvredljivih primedbi, preko stalnih provera stranaca, do zabranjivanja ulaska na mnoga mesta (pretežno u diskoteke), nedobijanja posla ili prakse u nekim firmama, čak i mesta za studiranje. Ide se i dalje, pa su stranci i oni koji imaju strane korene pogođeni stalnim kontroloma vlasti i dodaje da je velika zabluda u stanovništvu da se to dešava samo u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj. List navodi nekoliko primera iz Zapadne Nemačke gde je pitanje "zašto se ne vratiš odakle si došao, kad ti se ovde ne sviđa" prisutnije nego što se misli.
Statistike o incidentima ne postoje, a "Fokus" je preneo samo nekoliko svakodnevnih priča.
Iranac (22) skoro svakodnevno doživljava da u društvu i sa svojim sunarodnicima i sa Nemcima ga često kontroliše policija na ulici, ili tokom saobraćaja. On ističe da policija Nemce i Nemice odvaja na jednu stranu, a strance na drugu. Upravo zbog toga što je tamnoput često ne može da uđe u diskoteke, ali ga najviše boli što je njihova komšinica njegovoj majci otvoreno na ulici rekla da svaki put kad je vidi da se oseća kao da joj je neko zabio nož u srce uz konstataciju da bi "volela da je Hitler i dalje živ".
– Toliko sam bio uznemiren i hteo sam da reagujem, ali mi je majka samo rekla: "Hajde idemo!"
Jedna Poljakinja navodi primer da ju je drugarica Nemica pitala zašto se ne vrati odakle je došla jer je jednom prilikom u pozorištu rekla da joj se ne sviđa što Nemci ne sačekaju kraj predstave već pet minuta pred kraj trče po kapute kako bi što pre izašli napolje ili što su čuli da govori neki drugim jezikom, pa su je na ulici optužili da podržava desničarske ekstremiste.

 

Zahtev Saveta Evrope
Motiv za mnoge zločine bila je upravo mržnja prema strancima, a to se ne primećuju i ne kažnjava. O tome je ove godine otvoreno govoreno u Savetu Evrope (SE) gde je Komisija SE za borbu protiv rasizma bila uznemirena odnosom stanovništva prema migraciji i zahtevala je od nemačkih vlasti da reformiše kompletan sistem istrage zločina učinjenih na bazi rasizma, ksenofobije i homofobije.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here