MMF: Makedonija napreduje

0

 

Zgrada MMF-a u Vašingtonu

MMF je, međutim, upozorio da veliki makedonski deficit tekućeg računa i nastavak neizvesnosti u pogledu izgleda za svetsku ekonomiju predstavljaju rizike za tu zemlju, prenele su agencije.

 

"Politika mora biti usmerena na smanjenje rizika", ukazali su zvaničnici MMF po okončanju konsultacija s makedonskim vlastima.

Misija MMF u Makedoniji očekuje smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP) za jedan do 1,5 odsto u ovoj godini, što je povoljnija prognoza od prethodno očekivanog pada od 2,5 procenata i znatno bolji pokazatelj nego za većinu zemalja u regionu.

MMF prognozira da će inflacija u Makedoniji ove godine biti blizu nule.

 

Misija za 2010. očekuje ekonomski rast od dva odsto, kao i smanjenje deficita tekućeg računa na 9,5 odsto BDP-a u 2009. i na osam procenata BDP-a u 2010.

MMF smatra da je vladin cilj budžetskog deficita od 2,8 odsto BDP u 2009. i 2,5 procenata BDP-a u 2010. odgovarajući, s obzirom na sadašnje uslove i predlaže makedonskoj vladi da svede fiskalni deficit ispod 1,5 odsto BDP u narednom srednjeročnom periodu.

Kad je reč o makedonskoj monetarnoj politici, MMF je ocenio da je još suviše rano otpočinjati s njenim opuštanjem zbog još visokog nivoa spoljnih rizika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here