commons.wikimedia

Novi zakon o državljanstvu u Nemačkoj, stupio je na snagu krajem prošle nedelje i stranci sada ne samo da mogu brže da dobiju nemački pasoš, već mogu i da zadrže pasoš svoje zemlje ili zemlje porekla.

Prema najsvežijim statističkim podacima u Nemačkoj živi oko 13 miliona građana koji nisu nemački državljani. Sada se nemačko državljanstvo može steći već posle pet godina stalnog boravka umesto dosadašnjih osam. U izuzetnim slučajevima, kao što su brza i uspešna integracija, postoji mogućnost podnošenja zahteva za državljanstvo već posle tri godine legalnog boravka. Istovremeno se otvara mogućnost zadržavanja dosadašnjeg državljanstva, što je do sada bilo omogućeno samo državljanima zemalja članica Evropske unije. Pored toga za pripadnike tzv. prve generacije gastarbajtera snižava se nivo poznavanja jezika koje je potrebno za podnošenje zahteva. Deca stranih roditelja dobijaju nemačko državljanstvo ako je jedan roditelj legalno boravio u Nemačkoj duže od pet godina. Ranije je to bilo moguće tek posle osam godina. Povodom stupanja zakona na snagu zabeležili smo i stavove naših zemljaka. Dejan Stanojević iz Minhena ima već dvojno državljanstvo, ali odluku nemačkih vlasti o dvojnom državljanstvu smatra dobrom i za mnoge naše ljude zanimljivom.

Biljana Dabić iz Osnabrika

– Sigurno je da će ta odluka obradovati mnoge naše ljude, jer neće morati da se odriču svog prvog pasoša da bi dobili nemački. To je svakako zanimljivo za naše mlade ljude, ali i za one koji nameravaju da kupuju nekretnine u Nemačkoj. Verujem da će se mnogi odlučiti da uz svoj pasoš uzmu i nemački – kaže Dejan. Biljana Dabić iz Osnabrika kaže da je ovaj zakon trebalo i ranije da bude usvojen.

– Za mene je to trebalo, za nas koji smo faktički ovde već u drugoj generaciji, odavno da se desi. Rođeni smo u Nemačkoj, pozavršavali smo ovde škole, fakultete, izučili zanate, osnovali porodice. Radimo i plaćamo redovno porez i apsolutno smo integrisani, a nismo imali tu mogućnost da posedujemo dvojno državljanstvo, što je apsurd. Ja neću još da predajem zahtev, pošto je sada veliki juriš u opštinama po tom pitanju. Sačekaću malo, pa kad prođe prva bura, predaću zahtev za izdavanje dvojnog državljanstva, što smatram da mi i pripada.

Dejan Stanojević iz Minhena

VladimirŽivanov iz Majnca kaže da za sada nema nameru da uzme i nemačko državljanstvo.

– Ispunjavam sve uslove koji zakon predviđa ali sam zadovoljan s ovim što sada imam, a to je stalni i neograničeni boravak u Nemačkoj. Nešto smo razmišljali u mojoj porodici da naš sin Vukašin (17) koji je ovde već duže vreme i takođe ispunjava sve uslove, možda uzme nemački pasoš. Međutim, kada smo čuli da nemački političari razmišljaju da ponovo uvedu služenje vojnog roka, onda smo odustali od te ideje. Ne mogu sebi da dozvolim da mi sin služi nemačku vojsku, a ne verujem da bi i on hteo – ističe Živanov za “Vesti”.

Vladimir Živanov iz Majnca

Dobra odluka

Milenko Damjanović iz Ulma dugo živi u Nemačkoj, ali nije nikad tražio nemački pasoš.

Milenko Damjanović iz Ulma

– Odluka nemačkih vlasti je svakako pozitivna, pogotovo za one koji su zainteresovani da uzimanjem nemačkog pasoša ne moraju da se odriču svoga. Odluku o tome donosi svaki pojedinac i procenjuje da li i koliko mu to znači i olakšava život. Govorilo se o prednosti nemačkog pasoša kod putovanja po svetu, ali u mojoj porodici jedan rođak je proputovao skoro ceo svet sa bosanskim pasošem, a njegova supruga ima srpski pasoš. Dakle, ko želi i može da putuje po svetu, ne mora uzimati nemački ili pasoš neke druge države, nego uz male administrativne dopune može putovati širom sveta. Mislim da će dvojno državljanstvo i nemački pasoš obradovati mlađe ljude sa naših prostora, a pogotovo ovu današnju generaciju koja stiže na školovanje i rad u Nemačku – smatra Milenko Damjanović iz Ulma

Javnost i opozicija protiv

Opoziciona Demohrišćanska Unija CDU/CSU i Alternativa za Nemačku (AfD) žestoko su kritikovale snižavanje kriterijuma za dobijanje nemačkog državljanstva. Prema ispitivanju javnog mnjenja, više od dve trećine građana Nemačke odbacuje reformu zakona o državljanstvu, pa je CDU najavio da će u slučaju pobede na sledećim parlamentarnim izborima poništiti aktuelnu reformu zakona o državljanstvu.

Olakšavanje putovanja

Daliborka Jeremić iz Frankfurta kaže da nije donela definitivnu odluku kada je u pitanju pasoš.

Daliborka Jeremić iz Frankfurta

– Imam bosansko državljanstvo i sa mojim pasošem ne mogu u puno zemalja da putujem bez vize, a sa nemačkim pasošem bi mi bilo mnogo lakše. S druge strane, sa neograničenom dozvolom boravka u Nemačkoj smo na neki način ograničeni samo na Nemačku, dok sa nemačkim pasošem možemo da radimo u svakoj državi Evropske Unije – ističe Daliborka.