pixabay.com

Mnogi na svojim kuhinjskim policama imaju uredno složene teglice sa začinima, koji zbog svojih intenzivnih boja imaju dekorativnu ulogu u kuhinji.

Začini su neki od najdugotrajnijih sastojaka koje imate u kuhinji, jer je njihov rok trajanja prilično dug, obično od nekoliko meseci do nekoliko godina.

Međutim, upravo zbog njihovog skladištenja i načina upotrebe njihov intenzivni ukus i miris često oslabe, a ponekad se i pokvare.

Začine je potrebno održavati suvim, a navika da ih sipamo direktno iz teglica u jelo koje pripremamo, nije dobra jer tako para od kuvanja ulazi u samu posudu.

Vlaga je pravi neprijatelj začina jer dugoročno može dovesti do njihovog zgrušavanja, pa čak i razvoja plesni.

Preporučljivo je da koristite kašičicu, što vam dodatno omogućava da bolje proceniti količinu začina koja vam je potrebna.

Povedite računa da kašičica bude suva kako ne biste kompromitovali kvalitet vaših dodataka za jelo.

Izbor posude u kojoj ćete čuvati začin je takođe važan.

Prozirne posude loše utiču na trajnost ukusa i mirisa, pa je zato bolje koristiti neprozirne posude sa jasno naznačenim imenima začina kako ne biste posegli za pogrešnim začinom.

Toplota takođe utiče na ukus začina, pa ih zato nije poželjno držati na otvorenim policama na prozoru ili u blizini šporeta.

U idealnom slučaju, najbolji je hladan, tamni ormarić koji neće biti podložan čestim oscilacijama temperature, piše Jutarnji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here