Miris tamjana i starog kraja

0

 

U crkvi Svetog Stevana Dečanskog u Čikagu, na Leland aveniji, u nedelju ujutro došlo je na stotine vernika da zajedno proslave praznik Hristovog vaskrsenja. Lepo vreme i sunce koje je konačno ogrejalo u ovom hladnom američkom gradu doprineli su da se u crkvi okupi još više ljudi, a svečana atmosfera, miris tamjana i sveća podsećali su svakoga kao da je kročio unutra u zavičaj i stari kraj.

Crkva je bila ukrašena cvećem koje su doneli parohijani, a osim odraslih, hram je bio prepun praznično obučene dece, koju su roditelji podučavali crkvenim običajima – kako da upale sveću, prekrste se, poljube ikonu…

Cela atmosfera bila je lepa i svečana, a parohijanke su neprekidno donosile korpice sa ukrašenim i obojenim uskršnjim jajima i stavljale ih na sto pored crkvenih jaja i sveća.
U crkvi su svečanu uskršnju službu držali prota Aleksandar Ivanović, starešina hrama Svetog Stevana Dečanskog i mladi sveštenik Aleksandar Petrović. Uz čestitke za praznik i reči da je svačiji greh oprošten, oni su pozvali vernike da se pričeste, a pre svih prvenstvo su imala mala deca i oni koji su završili 40-dnevni post. Svako od njih dobio je nakon pričešća po jedno osvećeno jaje.

U prijatnoj atmosferi svečani ton davao je i crkveni hor koji je predvodila dirigentkinja Nena Manić Drljača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here