Facebook/Ben Carroll
Ministar Kerol prilikom govora podrške Izraelu, 10. oktobra

Najava da bi određeni broj članova sidnikata nastavnika u Melburnu mogao da se aktivira u iskazivanju solidarnosti s palestinskim narodom, izazvala je reakciju Vlade Viktorije.

Ministar obrazovanja Ben Kerol upozorio je da će nastavnici državnih škola doprineti podeli i neskladu u društvu, ako budu učestvovali u akcijama propalestinskog zagovoranja koje se planira u nekim školama u unutrašnjosti Melburna.

Kerol je rekao da je svestan da mali broj nastavnika planira da pokaže solidarnost sa palestinskim teritorijama u okviru nedelje zagovaranja podrške, kroz nošenje bedževa ili majica sa palestinskim simbolima, kao i pozivanje zagovornika palestinskih prava da se obrate đacima.

– Vlada ne podržava akciju koju je predložio mali podsektor sindikata obrazovanja. Ova akcija je zapaljiva, i samo će izazvati podele i posejati više semena nesklada u našoj zajednici – rekao je ministar Kerol.

On je naglasio da nastavnici u državnim školama moraju biti nepristrasni i ne smeju da imaju političke ciljeve.

Ali, jedan od nastavnika uključenih u pokret, optužio je Vladu Viktorije da pokušava da ugasi važnu diskusiju o pitanjima ljudskih prava u jeku rata između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

S druge strane, ministar Kerol je rekao da će vlada poslati saopštenje svim školama, s „veoma jasnim stavom“ da ne podržava ovakvu akciju. Takođe, on je ukazao na letak koji kruži u nekim školama.

– U ovom letku se posebno pozivaju nastavnici da dovedu političke aktiviste u učionicu. To nije ispravno i suprotno je ciljevima nastave koje imaju prosvetni radnici – kazao je Kerol.

Kako je ministar najavio, još se čekaju dodatne preporuke o tome da li će se od nastavnika tražiti da ne nose odeću i rekvizite sa propalestinskim simbolima. Takođe je naglasio da je u poslednja dva meseca veliki broj školskih lidera uložio trud i napor na ujedinjenju zajednice tokom ovog teškog vremena.

– Bio sam u jevrejskim školama, u islamskim školama, državnim, privatnim, nezavisnim školama. Sve one trenutno rade veoma važan i težak posao – rekao je Kerol.

U saopštenju koje je ABC-u poslao jedan od nastavnika uključenih u planiranje zagovaranja, poziva se viktorijanski ogranak Australijske obrazovne unije (AEU) da promoviše „Nedelju akcije školskog osoblja za Palestinu“, koja je počela u ponedeljak.

– Ministarstvo obrazovanja treba da ukine svaku cenzuru nastavnika i učenika po ovom pitanju. Iskrena i dobro informisana diskusija je upravo ono što bi trebalo da se dešava u školama – rekao je za ABC školski nastavnik, koji je insistirao na anonimnosti.

Ministar Kerol je kazao da je razgovarao s predsednicom viktorijanskog ogranka sindikata AEU Meredit Pis, koja mu je, kako je istakao, rekla da „ne podržava planiranu aktivnost“. I portparol viktorijanskog AEU rekao je da ogranak nije podržao akciju grupe nastavnika.

Inače, prošle nedelje je više od hiljadu učenika škola u Melburnu izašlo iz učionica i uputilo se na marš u centralnoj četvrti grada, pozivajući na prekid rata u Gazi.

Dođite u školsko dvorište”

Nastavnik koji se javio medijskoj kući ABC optužio je Vladu Viktorije za previše „neprijateljski“ pristup razgovorima u vezi s ratom u Gazi i rekao da su zabrinuti što, kao rezultat toga, među učenicima kruže „loše i netačne informacije“.

– Prođite kroz školsko dvorište i slušajte komentare učenika. Budete li uspeli da pronađete neutralnu liniju u tom školskom dvorištu, daću vam zlatnu medalju. Zato, moramo pronaći human način da pokažemo liderstvo – rekao je nastavnik.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here