Vesti

Poslanik Narodne partije Austrije (OVP) Andreas Minih iskoristio je Srbe, pretvarajući se da im je prijatelj, samo kako bi stekao političke poene, a sada skuplja glasove za predstojeće izbore “ulizujući se” Albancima i prikazujući se kao borac za Kosovo, istakao je potpredsednik Saveza Srba u Austriji Ilija Tufegdžić.

– Da bi dobio na značaju u svojoj stranci i poslaničkoj grupi, Minih je, ispostavlja se sada, glumio prijatelja Srba. Sa mnogim Srbima se sprijateljio i govorio nešto potpuno drugačije od onoga što govori sada – ukazao je Tufegdžić.

Podseća da je Minih čak ušao i u parlamentarnu grupu prijateljstva sa Srbijom.
Tufegdžić naglašava da je Minih svojom objavom na društvenim mrežama, u kojoj se predstavlja kao borac za Kosovo, razočarao Srbe i glasače srpskog porekla u Austriji.

Minih je na svom nalogu na društvenoj mreži “X” objavio predizbornu fotografiju sa naslovom “Pro Kosovo 2024”, a kao slogan “Da, Kosovo u EU 2029”.

– I dok je bio u grupi prijateljstva sa Srbijom, nije se isticao ukazivanjem na težak položaj srpskog naroda na Kosovu. Čak je i u razgovoru sa Srbima izbegavao temu Kosova. Srbe je, zbog toga, iznenadilo što je preuzeo funkciju predsednika grupe ‘Prijatelji Kosova’, na čijem čelu su do tada bili poznati austrijski lobisti za Kosovo Lukas Mandl, Ulrike Lunaček – primetio je Tufegdžić.

U tom svojstvu, podseća, Minih se nije oglašavao kada je Kosovo kršilo ljudska i sva druga prava srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

– Upravo suprotno, putovao je na Kosovo i razgovarao sa protagonistima politike proterivanja Srba sa njihovog ognjišta – podvukao je Tufegdžić.

On je poručio da Srbi sada dobro znaju ko je Minih i za šta se stvarno zalaže, a to je da se Kosovo i Metohija etnički očiste i da Kosovo može da uđe u EU, gazeći sve evropske vrednosti, sva ljudska i manjinska prava.

Minih je, dodaje Tufegdžić, postao još jedan u nizu austrijskih lobista za Kosovo, koji u svakom trenutku brane vlast u Prištini, ma šta radila, ne prezajući od toga da otvoreno napadaju sve kritičare jednostranih mera prištinske, pa i vlade optužujući ih da su na strani “zločinaca”, iskrivljujući sliku ko su žrtve, a ko zlikovci kojima je prioritet proterivanje svih Srba sa Kosova i Metohije.

– Srbi će na izborima 29. septembra, i na svim kasnijim glasanjima, odlično znati da kazne takve ljude ne pružajući im dalju podršku. Svi odlično znaju koliki je potencijal glasača srpskog porekla u Austriji, a to zna i Minih, te je zato najpre glumio prijatelja Srba. Sada se okrenuo Albancima sa Kosova tražeći njihovu podršku da bi ostao u parlamentu. Austrijanci srpskog porekla na izborima moraju dobro razmisliti za koga će glasati, i moraju izaći na izbore da se vidi njihova snaga – uveren je Tufegdžić.

On je istakao da rukovodstvo OVP, pre svega njen lider, kancelar Karl Nehamer ne treba da dozvoli da njegovi kandidati šire mržnju među drugim narodima, i mešaju se u unutrašnje stvari drugih država.

– Iako je Austrija prekršila međunarodno pravo priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, očekujemo da se političari ove zemlje zalažu za rešenje otvorenih pitanja dijalogom, a ne da staju na jednu stranu. Apelujemo na Nehamera da svom poslaniku ukaže da se radi o austrijskim izborima, i da u Austriji žive građani poreklom iz raznih krajeva sveta, te da treba da se bore za njihove glasove programom kako će smanjiti siromaštvo, nezaposlenost, povećati blagostanje i olakšati život, a ne podsticanjem međuetničkih konflikata – poručio je Tufegdžić.

1 COMMENT

  1. Kosovo je zavrsena stvar,mi se mozemo praviti i ziveti mimo sveta ali ni to nece promeniti stvarnost.
    A mozemo izgubiti jos mnogo toga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here