Tanjug/AP
Zoran Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovo je poručio da, dok je on predsednik, hrvatski vojnici i oficiri neće učestvovati u aktivnostima koje Hrvatsku guraju u rat.

Nakon što je pre dva dana Milanović odbio da da prethodnu saglasnost na odluku Vlade o slanju hrvatskih vojnika u misiju podrške Ukrajini i oštre reakcije premijera Andreja Plenkovića i vladajućeg HDZ-a, hrvatski predsednik je na Fejsbuku ponovo poručio:

– Jednostavno, dok sam ja Predsednik Republike i Vrhovni komandant – hrvatski vojnici, podoficiri i oficiri neće učestvovati u aktivnostima koje Hrvatsku guraju u rat.

Poručio je da, radilo se o jednom ili stotinu vojnika, ma gde oni bili – radi se o direktnoj štabnoj podršci zaraćenoj strani koja nije članica NATO-a i to predstavlja izlazak iz okvira nacionalnog interesa Hrvatske.

– Predanost Republike Hrvatske našim saveznicima u NATO-u ogleda se i u činjenici da sam dao saglasnost za povećanje učešća pripadnika OSRH u graničnim zemljama Saveza za gotovo 80 posto, s 300 na 520 pripadnika. Napominjem da Hrvatska ima obavezu da pomaže isključivo saveznicima i to svakodnevno radimo – poručio je Milanović.

Sve ostalo je, kako ističe, uključivanje u rat, što nije i neće dozvoliti.

– Ja odgovaram isključivo hrvatskim ljudima, a ne Vašingtonu i Briselu – tako će i ostati – jasan je Milanović.

Reč je, naime, o misiji NSATU koja ima tri glavna fokusa: nadgledanje obuke ukrajinskih oružanih snaga u objektima za obuku u savezničkim zemljama, pružanje podrške dugoročnom razvoju ukrajinske vojske i podrške Ukrajini kroz planiranje, koordinaciju donacija sa saveznicima i partnerima, prenos materijala za pomoć i popravku opreme. Sastoji se od oko 700 članova iz država NATO-a, a iz bilo kakvih procesa isključena je Mađarska. Sedište NSATU-a je u Visbadenu, u Nemačkoj, s ključnim logističkim središtima na istočnom krilu saveza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here