Tanjug
Zoran Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović u više navrata je danas u Tivtu tokom obraćanja novinarima, nakon samita Brdo-Brioni Procesa, pomenuo Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu usvojenu u crnogorskom parlamentu krajem juna ove godine.

Najpre je rekao da je ta rezolucija bila nepotrebna, a potom i da Crna Gora ne bi trebalo da deli Hrvatskoj lekcije o Jasenovcu.

Odgovarajući na pitanje podgoričkih Vijesti, da li smatra pametnim postupanje pojedinih ministara u hrvatskoj vladi i porukama koje šalju Crnoj Gori, Milanović je rekao:

– Ova epizoda je možda dobar primer kako se ne treba petljati u neke teme, koje su pre svega hrvatske unutrašnje teme, pa tako i prema drugoj strani. Ne znam šta je to trebalo crnogorskom parlamentu, toj tankoj većini, za koju znamo kako je nastala. To je obična tanka većina, u kojoj je polovina onih koji su za to digli ruku u stvari protiv toga – rekao je Milanović.

Rekao je i da vidi da u crnogorskom parlamentu 60 poslanika pitanje Jasenovca tumači na racionalan način.

– Treba pustiti druge da žive, dati im daha da žive… – dodao je hrvatski predsednik i dodao da je Hrvatska sledbenica antifašizma, a ne Nezavisne države Hrvatske.

Crnogorski parlament je 28. juna usvojio Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Zbog te rezolucije zvanični Zagreb proglasio je potpredsednika Vlade Crne Gore Aleksu Bečića, predsednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića i poslanika Demokratske narodne partije Milana Kneževića personama non grata u Hrvatskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here