Tanjug
Zorana Mihajlović

Dolaze vremena kad moraju da se donose odluke koje se sad čine teške, ali već sad treba da razmišljamo o mestu Srbiji u narednih 50 godina jer se menjaju geopolitičke prilike u svetu, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i istakla da je činjenica da Rusija vodi osvajački rat u Ukrajini.

– Srbija je reagovala u UN i podržala rezolucije kojima se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Činjenica je da Rusija vodi osvajački rat u Ukrajini i da se tamo dešavaju ozbiljne stvari i zverstva i mi treba da kažemo da li to podržavamo ili ne – istakla je Mihajlović.

Ako je naša politika da želimo članstvo u EU, onda moramo da razmišljamo i o tome šta je sledeći korak, smatra ona.

Mihajlović je navela da, iako se i u tehničkom mandatu radi punim kapacitetom, nova Vlada je važna za oblast energetike, jer će biti politički snažnija za sprovođenje neophodnih promena.

– Mi smo u decembru prošle godine otvorili klaster četiri u pregovorima sa EU, koji obuhvata i energetiku, ali od tada nismo dalje mnogo napredovali, jer imamo opstrukcije i u Srbijagasu, i u EPS. Zato je važna nova Vlada, jer će biti politički jača i moći će da sprovede neophodne korake u energetskoj tranziciji – rekla je Mihajlović.

Za Srbiju je strateški važno da izgradi naftovod kojim bi izlazila na Mediteran, odnosno na luke u Albaniji i Grčkoj, i bila tranzitna ruta ka severu, povezivanjem sa Mađarskom, ocenila je ona.

Mihajlović je rekla da su procene da je za tu diversifikaciju potrebno oko milijardu evra.

– To jeste velika investicija, ali Srbiji daje mogućnost da bude i potpuno sigurna kad je reč o snabdevanju naftom, ali i da bude tranzitna ruta – zaključila je ministarka.

6 COMMENTS

  1. Nek izadje ova žena na izbore kao ex G17, SNS ili slobodni gradjanin SAD-a, pa da vidimo koliko će % dobiti…ona nema legitimitet u narodu, tako da šta god progovori samo izaziva kontra-efekat kod ljudi.

  2. ja neznam sta ceka presednica vlade srbije ANA BRNABIC treba pod hitno izbaciti iz vlade zoranu mijalovic ocito se vidi da radi sa strane sluzbe degod je bila ministar sve je upropastila firme

  3. A sta su Amerikanci U siriji, iraku, avganistanu, vietnamu, kambodji, itd….sta su Englezi U indiji, argentini, australiji, kanadi itd, isla si U skolu,ili si bezala sa Casa Kada se to ucilo

  4. Ova Zena Rasmislla mozda Dugorocno Ako se cela evropa odvojila od Rusko snabdevanje sta mi mozemo tu da Promenimo Ali Zna to I Vucic

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here