Tanjug

Botanička bašta “Jevremovac” u Beogradu obeležila je svečanim prijemom u prisustvu velikog broja zvanica iz akademskog i kulturnog života Srbije 150 godina od osnivanja. Upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte “Jevremovac” Gordana Subakov Simić rekla je obraćajući se prisutnima, da je Botanička bašta mesto gde se ukrštaju putevi prosvetiteljstva, nauke, umetnosti i kulture.

– Ovo je mesto gde se čuva i neguje tradicija, gde se prepliću prosvetiteljstvo, nauka i umetnost, istražuje, čuva i obnavlja biljni svet Srbije. U našim laboratorijama rade vrhunski naučnici, a botaničku baštu krasi i prvi botanički časopis na našim prostorima, koji će uskoro napuniti sto godina – rekla je Subakov Simić.

Dodala je da se u Botaničkoj bašti nalazi više od 1.200 biljnih vrsta u zatvorenom delu staklenika, a da je više od 1.000 drvenastih i zeljastih vrsta biljaka u otvorenom delu, među njima i stabla stara i više od 180 godina.

– Botanička bašta poseduje najveću na svetu kolekciju mahovina u kulturi, kolekciju pršljenčica, algi i različitih sojeva gljiva i bakterija i jednu od najvećih botaničkih biblioteka u ovom delu sveta.

Dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ljubiša Stanisavljević podsetio je da je Botanička bašta osnovana na inicijativu Josifa Pančića koji je, kako je naveo, smatrao da se botanička nauka ne može izučava bez botaničke bašte i da je ona neophodna za praktičnu nastavu.

On je naglasio da je “Jevremovac” zbog svojih prirodnih vrednosti i značaja u oblasti kulturno-istorijskog nasleđa pod dvostrukim statusom zaštite, a da je brojnost i raznovrsnost biljnog sveta koji se u njoj gaji, uticao na to da bude proglašena za spomenik prirode 1995. godine, a da s druge strane, zbog kulturno-istorijskog značaja nekih od njenih sadržaja od 2007. ima status spomenika kulture.

“Jevremovac” se često naziva učionicom pod otvorenim nebom, a 1995. godine je proglašena za spomenik prirode od izuzetnog značaja. Botanička bašta je mesto i brojnih kulturnih manifestacija, pa su tako tu nastupili Josipa Lisac, Mando Diao, Darko Rundek i Ekipa, Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov i Rambo Amadeus, Stefan Milenković…

Obeležavanje jubileja trajaće čitave godine. Postavljena je izložba “Šira slika”, i predstavljen istorijat Botaničke bašte, njen značaj u obrazovanju, nauci, kulturi i zaštiti biodiverziteta.

Istorijat

Botanička Bašta “Jevremovac” osnovana je 1874. odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, na predlog srpskog lekara i botaničara Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik. Integralni je deo Univerziteta u Beogradu, a poverena je na upravljanje Biološkom fakultetu. Često se naziva učionicom pod otvorenim nebom, a 1995. godine je proglašena za spomenik prirode od izuzetnog značaja. Staklena bašta, podignuta je 1892. godine i pokriva prostor od 500 m kvadratnih. U vreme kada je građena predstavljala je jednu od najvećih i najlepših staklenih bašti u ovom delu Evrope. Biblioteka jedna je od najstarijih i najbogatijih na ovim prostorima. Pored 200 naučnih i stručnih časopisa sadrži i preko 6.000 knjiga. Otvorena je za posetioce tokom godine od 1. maja do 1. novembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here