pixabay.com

Dodir čovek-pas može da ima terapeutske koristi za obe strane.

Dodiri takođe služe za smirivanje blago uznemirenog ili uznemirenog psa. Ali budite oprezni, psi imaju mesta na kojima vole da ih češkate i mazite, ali su i ona koja su malo manje popularna.

Gde vole da se maze, a gde ne

Uopšte, psi vole da se maze po grudima, ramenima i podnožju repa. Dodatna mesta koja impliciraju zadovoljstvo ovom akcijom su vrat i područje između ušiju.

Ali, postoje i one osetljivije oblasti gde su vaše ruke manje dobrodošle, kao što su uši, šape, vrh repa, vrh glave, njuška ili stomak.

Ovo ne znači da nijedan pas ne voli da bude dodirivan na ovim mestima, ali bilo bi dobro da ih izbegavate ako primetite čudno ponašanje kod svog ljubimca.

Takođe, pojedini pokreti mogu izazvati strah kod vašeg ljubimca, jer ih može shvatiti kao pretnju, zbog čega će pokazati znake agresije ili pokušati da pobegne.

Maženje kao nagrada

Nedavna studija je pokazala da psi više vole maženje nego verbalnu pohvalu kada je u pitanju nagrađivanje njihovog pozitivnog ponašanja.

Maženje tako pomaže u održavanju dobrih manira. Međutim, ponekad to nije dovoljno, pa stručnjaci savetuju kombinaciju maženja i vokalnih pohvala za najbrže učenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here