Menadžeri uzeli kajmak

0

Konačni izveštaj o istrazi afere u Hipo Alpe Adria banci ukazuje na lično bogaćenje ranijih menadžera Volfganga Kulterera i Gintera Štridingera. Oni su, kako prenosi bečki nedeljnik "Njuz", preko prividnih firmi i posrednika uzimali kredite u Hipo banci za projekte iza kojih su stajali.

Ginter Štridinger i Volgang Kulterer u sudnici
 

Sumnja da je kod različitih projekata u Hrvatskoj zajedničko delovanje bankara i podnosioca zahteva za dobijanje kredita vodilo ka odobravanju velikih svota, to jest da su novci preusmeravani, postojala je već godinama. Nove optužbe sada ukazuju na to da su firme, koje su stajale iza projekata, preko komplikovanih i zataškanih konstrukcija bile u vlasništvu bivših menadžera banke.
"Njuz" je naveo dva projekta AB Maris i Darija vezana za nekretnine u Hrvatskoj. Kulterer i Štridinger su, kako tvrdi nedeljnik učestvovali u oba projekta, a deonice, koje se njima pripisuju, nalaze se na anonimnom depou u jednoj banci u Leh am Arlbergu. Izveštaj nije procenio koliku štetu su dva menadžera napravila banci odobravanjem kredita za poslove iza kojih su lično stajali, ali mediji procenjuju na 20 miliona evra.
Državno tužilaštvo u Klagenfurtu potvrdilo je da postoji sumnja da su Kulterer i Štridinger krivi za proneveru novca. Inače Kulterer se nalazi u zatvoru u Hirtenbergu, pošto je osuđen na šest i po godina pritvora za malverzacije na položaju u Hipo banci.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here