Memento mori

0

Kad dobitnik Nobela opaše fišeklije i sa "kalašnjikovim" o ramenu krene u misiju apostola mira po belom svetu, mora da je Satana već uzeo stvari u svoje ruke. Ili su, pak, svi američki predsednici osuđeni na prokletstvo da, svaki u svom mandatu, ima po jedan uknjižen privatni rat. Ili je, opet, onaj sarkazam da Amerikanci, naprosto, "brane svoju državu gde god se ona pojavi", postao neodoljivi glas sirena u biću Imperije.

Bilo kako bilo, evo Velikog Opsenara – a ne prođe ni stotinu dana od kako je dobio Nobela za mir – kako šalje 60.000 novih pari čizama u zemlju koja je od pamtiveka bila – oh, kad bi imperije samo malo čitale istoriju – memento mori svim osvajačima i svim okupacijama u protekle dve hiljade godina.

Tih novih 30.000 vojnika su, objašnjava nam Veliki Opsenar i estradni nobelovac sa AK-47 o ramenu, "poslednji" i "odlučujući talas". Samo još taj "poslednji talas" i Al Kaida, talibani itd. biće zbrisani, pripitomljeni i pacificirani. Bin Laden će se odreći Muhameda i pokrstiti u religiju "humanitarnog nasilja" i "političke korektnosti"; američka koka-kola demokratija će se nakalemiti na azijsko-islamski Avganistan; izmišljeni "rat protiv terora" biće pobedonosno okonačan. Rusi će leći na rudu, Kinezi će samo pomirljivo žmirkati, EU će miropomazati pobedu jer je već ionako dvorska luda Vašingotna. Tako misli Veliki Opsenar. "Samo još jedna talas" je, međutim, epitaf ispisan na zajedničkoj grobnici svih imperija od kako je vremena. Na grobnici imperija u Avganistanu, neuralgičnom raskršću između Istoka i Zapada, Centralne i Južne Azije, pročitaćete da su tu ostavile kosti legije Indusa, Skita, Parta, Safarida, Gaznavida, Timurida, Durana, Persijanaca, Sasanida, Huna, Arapa, Turaka, Hazara, Mongola, Britanaca, pa opet Britanaca, i još jednom Britanaca, Sovjeta… I svaka od ovih imperija išla je u poslednji poraz sa jurišnim usklikom "samo još jedan talas".

Američki ratovi u Iraku i Avganistanu do sada su koštali Vašington trilion dolara! U oktobru (28) Veliki Opsenar i dobitnik Nobela za mir potpisao je vojni budžet od 651 milijardu dolara. Taj budžet je, ako niste znali, veći nego svi vojni budžeti na planeti uzeti zajedno!

Pazite sada: upravo kada je Veliki Opsenar potpisivao taj mamutski vojni budžet, Savezna revizorska kancelaraija SAD pretresala je 96 najvećih ugovora Pentagona, odnosno vojno-industrijskog kompleksa, u Iraku, Avganistanu i drugde po svetu. I otkrila je da je u svim transakcijama uknjiženo deleko više novca nego što stoji u ugovorima. A suma je fantastična – 296 milijardi dolara. Što znači da je gotovo polovina budžetskih milijardi otišla na preplaćene projekte (čitaj: profite) vojno-industrijskih korporacija i njihovih civilnih subkontraktora. Ako zagrebete malo ispod cifara i ugovora nabasaćete na Donalda Ramsfelda (Bušovog sekretara za odbranu), Dika Čejnija (bivšeg potpredsednika) i seriju familijarnih imena od kojih je najveći broj Veliki Opsenar prekomandovao iz Bušove u svoju administraciju.

Velki Opsenar je i sam ginjola vojno-industrijskog kompleksa i Bilderbergove svetske vlade u senci, koji su ga rukopoložili pre nego što su ga siroti američki zombi-birači glasali za Predsednika. Obama i njegov Avganistan su stoga samo puko gorivo koje podmazuje točkove Imperije, njene interese i njene opasne iluzije.

Zato tih novih 30.000 vojnika koje Veliki Opsenar šalje u grobnicu imperija ništa ne menjaju na stvari. Ako ih šalje da ih se što više vrate kućama u mrtvačkim sanducima – malo ih je mnogo. Ako ih, pak, šalje da pokore ono što nije mogao ni Džingis-kan – mnogo ih je malo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here