EPA/Sergey Dolzhenko
Đorđa Meloni

Italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvala je danas tokom posete Bejrutu na jačanje mirovne misije Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL).

– Samo jačanjem UNIFIL-a uz očuvanje njegove nepristrasnosti, moći ćemo da okrenemo novi list – rekla je Meloni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa libanskim privremenim premijerom Nadžibom Mikatijem, prenosi Rojters.

Italijanska premijerka, koja je već ranije odlučno osudila napade na pripadnike mirovne misije u Libanu, među kojima je i značajan broj Italijana, ponovila je danas svoj stav da su vojne operacije u kojima se ciljaju objekti UNIFIL-a neprihvatljivi.

Pet pripadnika UNIFIL-a povređeno je proteklih dana u tri odvojena izraelska napada u južnom Libanu.

Prema Rezoluciji 1701, Savet bezbednosti UN je ovlastio mirovnu misiju UN (UNIFIL) da “pomaže” libanskim snagama da obezbede da južni Liban bude “slobodan od bilo kakvog naoružanog osoblja, imovine i oružja osim onih od vlade Libana”.

Izrael je saopštio da libanska vojska i UNIFIL nisu uspeli da obezbede to područje.

Izrael je započeo kopnenu operaciju protiv pripadnika Hezbolaha u Libanu 1. oktobra, nakon skoro godinu dana stalnih neprijateljstava sa ovom libanskom militantnom grupom, koja su se odvijala paralelno sa ratom u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da je vreme da se UNIFIL povuče.

Mirovna misija je trenutno ovlašćena do 31. avgusta 2025. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here