EPA/Ekaterina Shtukina
Dmitrij Medvedev

Današnji svet ne samo da se radikalno promenio, već je došao do tačke bez povratka, neophodno je naći osnovu za rešavanje protivrečnosti koje su usijane do krajnjih granica, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

– Svet danas nije samo radikalno drugačiji, nego inače. Nažalost, on je suštinski došao do tačke bez povratka i pravni sistem zajedno sa njim. Naš zajednički cilj je učiniti sve kako bi se našao osnov za rešavanje suprotnosti koje su usijane do krajnjih granica – rekao je Medvedev na plenarnoj sednici Peterburškog međunarodnog pravnog foruma.

On je najpodesnijom osnovom za to nazvao „svest i afirmaciju vrednosti međunarodnog prava, koje smo dužni da čuvamo u svetskim razmerama“.

Međutim, on je istakao da Zapad pokušava da zameni međunarodno pravo surogat konceptom „poredak, zasnovan na pravilima“, a to je neodrživa, antipravna konstrukcija.

Medvedev je istakao da zemlje koje su u prijateljskim odnosima sa Rusijom treba da izgrade zajedničke pravne institucije.

Prema njegovim rečima, neophodna su odlučna dejstva svetske zajednice kako bi se iskorenile savremene kolonijalne prakse.

„Ako Zapad ne priznaje ravnopravnost svih država, onda samo mehanizmi međunarodnog prava mogu postati univerzalni protivotrov njegovom diktatu“, ocenio je zvaničnik.

On je dodao da treba izraditi mehanizam za isplatu kompenzacija za zločine tokom kolonijalnog perioda.

Antiruske sankcije SAD uperene protiv evropskih interesa

Medvedev je takođe prokomentarisao da su sankcije protiv Rusije lukava i smišljena igra Sjedinjenih Američkih Država protiv interesa Evropske unije, što su počeli da shvataju i u EU, naročito obični građani.

On je poručio da je rešavanje sukoba u Ukrajini moguće samo pod uslovom da Zapad ukine sve sankcije Rusiji.

Pored toga, Medvedev je naglasio da zaplena državne imovine u određenim uslovima može biti okvalifikovana kao agresija, pa čak i da postane casus belli, jer kao odgovor na to država može da iskoristi pravo na individualnu kolektivnu samoodbranu.

„Apelujemo na sve odgovorne članove međunarodne zajednice da se usprotive flagrantnom kršenju međunarodnog prava, da se uzdrže od podrške i priznavanja takvih zločina, kako bi se izbeglo dalje optuživanje za saučesništvo“, kazao je zvaničnik.

On je dodao da je potrebno ubrzati usvajanje interne odluke o formiranju registra štete pričinjene Rusiji.

Medvedev je naglasio da će ukaz ruskog lidera Vladimira Putina o zapleni američke imovine uticati na značajnu količinu aktiva i biće bolan udarac.

Putinova mirovna inicijativa hitnog karaktera

Zvaničnik je poručio i da mirovna inicijativa o Ukrajini koju je izneo Putin hitnog karaktera, naknadni pregovori će se odvijati u uslovima koji će biti gori po Ukrajinu.

Medvedev je potvrdio da Rusija ne namerava da napada Zapad.

Pored toga, on je primetio da su zapadne zemlje očigledno umešane u ukrajinski sukob, bez razloga za to, jer njima niko ne preti.

On je zaključio da zapadne zemlje treba da snose moralnu i pravnu odgovornost za umešanost u ukrajinski sukob.

Peterburški međunarodni pravni forum održava se u severnoj prestonici od 26-28.06. RIA Novosti je generalni medijski partner.

2 COMMENTS

  1. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
    ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here