Tanjug
Dmitrij Medvedev

Predstavnici svih ukrajinskih parlamentarnih stranaka, uključujući vladajuću partiju “Sluga naroda”, potpisali su izjavu da smatraju da je održavanje parlamentarnih ili predsedničkih izbora u zemlji do okončanja borbenih dejstava nemoguće i u roku od šest meseci nakon ukidanja ratnog stanja, javio je ukrajinski portal “Strana”.

Kako navodi portal, dokument je potpisan nakon sastanka takozvanog dijaloga Žan Mone koji je održan 10-12. novembra u selu Turja Paseka u Zakarpatskoj oblasti. Ovaj dijalog je instrument Evropskog parlamenta koji predviđa izgradnju dijaloga između različitih političkih snaga radi postizanja konsenzusa.

– Videli smo da je posle izjave (ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija) Kulebe da Kancelarija predsednika ‘razmatra i odmerava’ mogućnost održavanja predsedničkih izbora na proleće, u zemlji faktički počela izborna kampanja. Ona je predstavljala pretnju za naše jedinstvo – izjavio je zamenik šefa frakcije “Batkivščina” Sergej Sobolev.

On je rekao da su se predstavnici vladajuće stranke, koja ima većinu u Vrhovnoj radi, dugo konsultovali, ali je na kraju u konačni dokument ušla tačka o nemogućnosti održavanja izbora.

Kako je za portal objasnio jedan od poslanika, nakon potpisivanja ove izjave biće mnogo teže doneti odluku o raspisivanju izbora preko Rade. Sada protivnici ove odluke mogu da se žale Evropskom parlamentu.

Medvedev: Odlaganje izbora možda povezano sa novim slučajevima krađe

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da je odlaganje predsedničkih izbora u Ukrajini možda povezano sa činjenicom da bi mogli da izađu na videlo novi slučajevi nečuvene krađe, a Zelenski želi da upravlja svim novcem samostalno.

“Maske su konačno spale. Rada je otkazala predsedničke izbore. Jer, dok traje rat do poslednjeg Ukrajinca – nema izbora, ima zelenskih. I obrnuto, izbori su za njih neslavan kraj, jer je verovatna pojava konkurenata, što je izuzetno opasno u uslovima neuspele ‘kontraofanzive’ sa velikim brojem žrtava; otkriće se novi slučajevi nečuvene krađe; strani sponzori počeće da stavljaju jaja u različite korpe, a svim novcem želi da upravlja sam”, napisao je Medvedev na svom Telegramu.

Medvedev je naglasio da na kraju takva “Ukrajina” neće ni imati “predsednika”, niti će takav “predsednik” imati “Ukrajinu”.

Parlamentarni izbori trebalo je da budu održani krajem oktobra, ali je njihovo održavanje bilo nemoguće, jer je od februara prošle godine u zemlji uvedeno i više puta produženo ratno stanje. Prema ustavu, predsednički izbori u Ukrajini trebalo bi da budu održani na proleće 2024. godine, ali se o mogućnosti njihovog otkazivanja ili odlaganja već dugo govori u ukrajinskim medijima. Prema proceduri, vlasti moraju da raspišu izbore tri meseca unapred, odnosno do kraja decembra.

2 COMMENTS

  1. Слава Богу☦️На Висини
    Слава Царско-Кијевској Русији
    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here