EPA/ Sergey Kozlov

Zapad će izvršiti pritisak na Kijev, pozivanjem na prekid sukoba, čak i ako kandidat za predsednika SAD Donald Tramp izgubi na izborima, piše Fajnenšel tajms.

Prema pisanju lista, Kijev zna da će biti pod sve većim pritiskom kako bi prihvatio pregovore za okončanje sukoba. I to će se desiti bez obzira na to da li Tramp pobedi na izborima, naglašava list.

Bivši američki predsednik je više puta izjavljivao da može okončati sukob u Ukrajini za jednu noć, ali nije precizirao na koji način. Međutim, nekoliko njegovih bivših zvaničnika i savetnika sugerisalo je da bi to moglo uključivati odustajanje od dela teritorije u zamenu za značajne zapadne garancije bezbednosti za Kijev, piše FT.

Ukrajina i brojni njeni evropski saveznici zabrinuti su zbog ovakvog razvoja događaja, ali sa trenutnim nivoom zapadne vojne podrške i unutrašnjom mobilizacijom resursa, Kijev nema održiv način da pobedi, naglašava list. Evropa nema želju da pojača svoje napore. Iako Evropljani “priznaju” da će morati da se uradi više da bi se naoružala Ukrajina, “nema suštinske rasprave o opcijama”, citira Fajnenšel tajms reči visokog evropskog zvaničnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here