EPA-EFE
Ukrajinski vojnici

Vojna podrška Ukrajini “visi o koncu” zbog postupaka američkog predsednika Džozefa Bajdena, piše američki list “Njujork tajms”.

“Predsednik Bajden je prošle nedelje uputio zahtev Kongresu za pružanje pomoći Ukrajini i Izraelu, uključujući molbu za dodatnim novcem za osiguranje bezbednosti na granici sa Meksikom. To je trebalo da bude slatka pilula koja bi trebalo da reši krizu i da osigura podršku republikanaca”, navodi se u članku.

Međutim, taj korak ga je odveo u ćorsokak, smatra autor članka.

“Samim tim što je podigao to pitanje on je isprovocirao republikance da traže širok dijapazon političkih promena koje se odnose na situaciju na granici. Nakon toga su se i u redovima njegove partije podelili u mišljenjima”, piše list.

Prema mišljenju autora, Bajden bi sada trebalo da odluči kakve bi ustupke mogao da učini kako bi se odblokirala pomoć Ukrajini i Izraelu.

Autor zaključuje da u ovoj bezizlaznoj situaciji podrška konfliktu u Ukrajini visi o koncu.

Koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi izjavio je da je Vašington od početka specijalne vojne operacije potrošio 96 odsto svih sredstava koji su izdvojena za podršku Ukrajini.

Ranije su ministar inostranih poslova EU i ministar odbrane EU usaglasili na političkom nivou plan da se Ukrajini do marta 2024. godine isporuči milion municije. Visoki predstavnik EU je početkom novembra rekao da su zemlje EU do sada ukrajinskoj vojsci predale samo 300.000 granata. Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius je, takođe, priznao da Evropska unija neće u roku uspeti da ispuni obećanje dato Kijevu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here