EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Nesuglasice Francuske i Poljske su iskomplikovale pregovore o municiji koju kupuje Evropska unija za Ukrajinu i rezultirale međusobnim optužbama diplomata, piše list “Politiko”.

“Spor je nastao zbog stava Francuske koja smatra da bi ugovore o kupovini municije trebalo potpisivati samo sa kompanijama iz Evropske unije (EU). Predstavnici nekih drugih članica bloka smatraju da je neophodno uvrstiti u spisak kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije”, navodi se u publikaciji.

U članku se navodi da je ambasador Francuske u EU kritikovao poljskog kolegu koji je izjavio da je Pariz sprečavao potpisivanje ugovora. Poljski diplomata je odgovorio da Pariz samo otežava pregovore.

Prema podacima lista Švedska je pokušala da reši nesuglasice i predložila novu varijantu sporazuma, ali ga nisu potpisali.

“Kompromisni dokument je ograničavao predstojeće ugovore “ekonomskim operaterima, koji su formirani u savezu i Norveškoj”, ali je sadržao i paragraf o tome da direktiva ne bi trebalo da stvara presedan”, zaključuje se u materijalu.

U Moskvi su više puta naglasili da zapadna vojna pomoć Ukrajini ne donosi ništa dobro i samo odugovlači konflikt, a da je svaki transport sa oružjem legitimna meta ruske vojske, prenosi Sputnjik.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here