MARKOVIĆ: Nijedna knjiga o Mladoj Bosni

0


Istoričar Predrag Marković smatra da je akademska zajednica u Srbiji nespremno dočekala stotu godišnjicu Velikog rata.
– U svetu je izašlo mnogo knjiga o tom ratu, a mi raspravljamo po novinama, iako nijednu knjigu nismo izdali na engleskom jeziku – rekao je Marković za RTS.
Pomenuo je knjigu Predraga Palavestre, objavljenu pre nekoliko decenija, i knjigu Veselina Masleše, izašlu pre 75 godina.
Kako je rekao, nema potrebe da se mi među sobom tešimo i branimo Principa, jer kod nas "čak i Biljana Srbljanović voli Gavrila Principa".
– Ali ima potrebe da se naš stav iskaže svetu, a mi ga ni na koji način nismo iskazali – poručuje Marković i dodaje da nemamo nijednu relevantnu knjigu o Kosovu na engleskom jeziku.
– Cela naša akademska zajednica je nepravovremeno reagovala. Ima nekoliko knjiga o Prvom svetskom ratu koje su izašle ove godine, ali o Mladoj Bosni nije izašla nijedna knjiga – rekao je Marković.
On je podsetio da će u avgustu biti velika obeležavanja Prvog svetskog rata u Evropi "vrlo dobro organizovana i vrlo svečana".
– Mi čak i nemamo centralni događaj kojim obeležavamo taj, možda najpoznatiji događaj iz naše istorije – rekao je Marković.
 

Kultura mržnje
Marković je rekao da je Srbija, sto godina od početka Prvog svetskog rata, u boljim odnosima sa Austrijom i Nemačkom nego sa BiH i Hrvatskom.
– Mislim da je krivica za loše odnose u kulturi mržnje koja se neguje u Sarajevu i Zagrebu. U slučaju njihove kulture sećanja, oni prosto insistiraju na traumama i istorijskim ranama mnogo više nego srpska strana – naveo je Marković.

 

"Pucnji iz Sarajeva"
Međunarodna naučna konferencija "Pucnji iz Sarajeva" počela je juče popodne na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Konferencija je okupila oko 100 naučnika, istraživača i studenata iz 20 zemalja i trajaće do 28. juna. Učesnike je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here