EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

Politički analitičar Škeljzen Maljići kaže za Kosovo onlajn da SAD neće zaboraviti Kurtijevu arogantnost tokom poslednje dve godine i dodaje da kosovski premijer mora da uvidi da “bez velikih sila ne može da se reši problem Kosova”.

– Ne znam šta ova garnitura na čelu sa Kurtijem može da očekuje, jer je dugo vremena bila relativno bojkotovana od američkih zvaničnika. Ovo je možda poslednja prilika koja mu je ukazana da može da prisustvuje konvenciji Demokratske stranke – koja u novembru ima šansu da dobije izbore – i ima šanse da razgovara, možda sretne i samu Kamalu i predstavnike buduće američke administracije. Ja sam bio iznenađen što je uopšte pozvan, jer su očigledno poslednjih godinu dana u svemu bojkotovani, a i on je isto bojkotovao i bio arogantan prema ambasadoru, prema diplomatama koje su učestvovale u dijalogu – kaže Maljići.

On dodaje da će možda nova administracija u SAD biti na neki način otvorena, jer je još zainteresovana za Kosovo.

– To je nešto što ja vidim kao pozitivno, ali mislim da neće zaboraviti ove dve godine kada je Kurti igrao nekakvu drčnu ulogu aroganta koji postavlja uslove i američkoj administraciji i EU i tako pokazuje neku prepametnost da bolje od Amerikanaca zna šta je demokratija, kad treba da se otvori most. To je pravo Kosova da o tome odlučuje, mada se uvek radi o mnogo kompleksnijim pitanjima. Amerikanci i EU samu situaciju na Kosovu i dijalog i sve gledaju kompleksnije i računaju na obe strane – navodi analitičar.

Prema njegovoj oceni, tokom poslednje dve godine i Beograd i Priština su na neki način bojkotovali i otežavali dijalog, a to su, kako kaže, radili i Vučić i Kurti da bi dobili na vremenu i da ne bi preduzimali neke nepopularne mere.

– A suština celog tog procesa je bila da se po nekom redosledu, jedno po jedno, rešavaju stvari i da se problem gleda kao celina – ističe Maljići i dodaje da problem Kosova nije ni samo problem Srbije, ni samo problem Prištine, nego je i regionalni.

Smatra da su najveće žrtve u tom procesu su bili kosovski Srbi, na severu, a da je napuštanje institucija napravilo vakuum koji je omogućio Kurtiju da se tako ponaša i da ne koordinira sa Kforom.

– Sada treba da vidimo šta može da očekuje od Kamale – ne da Amerika promeni poziciju, nego da Kurti sam uvidi da bez velikih sila ne može da se reši problem Kosova. Ne možemo ni da računamo na Savet Evrope, Kosovo je pod sankcijama već godinu dana, zato što ne izvršava svoje obaveze – podseća Maljići.

Dodaje da će se na jesen i na proleće videti da li će biti nekih promena u strategiji, ali je sigurno da će i Brisel i Vašington insistirati da se realizuje ono što je dogovoreno i zapisano.

On ističe i da je Kurti ranije pokušao da pobedi na Kosovu bez podrške SAD, ali sada i on i Vjosa Osmani, bar u izjavama, kažu da imaju najbolje odnose sa SAD, “iako se ponekad ne razumeju”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here