Tanjug/AP
Gabrijel Atal i Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da prihvati ostavku premijera Gabrijela Atala, prenosi AFP pozivajući se na Jelisejsku palatu.

Kako se navodi, Makron je zatražio od premijera da privremeno ostane na funkciji kako bi se obezbedila stabilnost u zemlji.

Nakon sastanka sa Atalom, Makron se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Žeraldom Darmanenom, koji je takođe izrazio nameru da podnese ostavku posle izbora.

Atal je 7. jula uveče saopštio da će podneti ostavku na mesto šefa vlade nakon rezultata drugog kruga parlamentarnih izbora u zemlji. On je istakao da je njegova stranka nastupila uspešnije nego u prvom krugu izbora, ali da to nije bilo dovoljno da dobije većinu u parlamentu.

Kako navodi AFP, vlada će nastaviti da radi u sadašnjem sastavu do početka jeseni kako bi organizovala Olimpijske (26. jul – 11. avgust) i Paraolimpijske igre (28. avgust – 8. septembar).

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je rano objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, levičarska koalicija „Novi narodni front“ osvojila je 182 mesta u nacionalnoj skupštini, prenosi „Mond“.

Politički savez aktuelnog francuskog predsednika, centristički blok “Zajedno” osvojio je 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je partija „Nacionalno okupljanje”, koju predvode Marin Le Pen i Žordan Bardela, sa osvojena 143 mesta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here