EPA/Marko Đoković
Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je danas kao potpuno neprihvatljive “namerne napade” izraelske vojske na mirovne snage UN u Libanu.

– Mi to osuđujemo, ne tolerišemo i nećemo tolerisati da se to ponovi – rekao je Makron danas na Kipru, gde učestvuje na sastanku grupe Med9 koja okuplja mediteranske zemlje članice EU, prenosi televizija BFM.

Makron je ponovo pozvao na obustavu izvoza oružja koje se koristi u Gazi i Libanu što je, kako je ocenio, “jedini način” da se okončaju sukobi.

– To ni u kom slučaju nije apel da se Izrael razoruža – napomenuo je Makron, čije su izjave o embargu na oružje ranije razbesnele izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

U prisustvu jordanskog kralja Abdulaha, devet zemalja na Kipru razgovaraju o krizi na Bliskom istoku, navodi francuska televizija.

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštile su danas da je buldožer izraelske vojske (IDF) srušio zidove na prostoru UN u blizini Plave linije u gradu Labuneu i da su se tenkovi IDF pomerili bliže položajima UN.

Ranije danas, u dvema eksplozijama u blizini osmatračnice povređena su dva pripadnika mirovnih snaga UN.

Prethodno je na punkt snaga UNIFIL pucano na jugu Libana, a juče je njihov štab u Nakvori više puta pogođen, pri čemu su ranjena dva pripadnika misije nakon što je iz izraelskog tenka pucano na osmatračnicu u bazi.

Izraelska vojska je i u sredu pucala na položaje pripadnika UNIFIL, a izraelski dron je doleteo do ulaza u bunker gde su se mirovnjaci sklonili, saopšteno je iz te misije.

Kako je navedeno iz mirovne misije UN, više od 10.400 njihovih pripadnika ostaće na jugu Libana dok im situacija potpuno ne bude onemogućila delovanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here