Tanjug/AP
Emanuel Makron

Evropa mora da preispita svoje odnose sa Rusijom u budućnosti radi mira širom kontinenta, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

– Moramo da razmišljamo o miru u Evropi u novom obliku. Moramo da vodimo računa o geografskoj realnosti Evrope, koja nije ograničena EU i svakako ne NATO-om. Treba razmišljati o novom obliku organizovanja Evrope i ponovo razmisliti o našem odnosu sa Rusijom u budućnosti, kao i o miru na ovom kontinentu – rekao je on tokom međunarodne konferencije o miru u Parizu.

Prema rečima Makrona, potrebno je „izgraditi novi svetski poredak, pošto je postojeći nepotpun i nepravedan“, jer je stvoren posle Drugog svetskog rata i ne uzima u obzir nove izazove.

Kako je istakao, jedan broj današnjih gusto naseljenih zemalja tada nije postojao, pa je savremeni svetski poredak nereprezentativan.

– Potreban nam je poredak u kojem će zemlje biti dostojno predstavljene i to ćemo raditi kroz mnogo pravednija tela, bilo da su to Ujedinjene nacije, Svetska banka ili Međunarodni monetarni fond – rekao je on, obećavši da će to pitanje pokrenuti na 79. sednici Generalne skupštine UN sledeće nedelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here