commons.wikimedia.org/Stefan Didam
Skoplje

Zastava NATO danas će biti postavljena ispred zgrade makedonske vlade, a na svečanosti će se obratiti predsednik vlade Zoran Zaev.

Sa zgrade makedonske vlade već je sklonjen natpis “Vlada Republike Makedonije” i očekuje se da bude postavljen novi natpis “Vlada Republike Severne Makedonije”.

Slanjem diplomatske note kojom Atina izveštava Skoplje da su u grčkom parlamentu ratifikovani Sporazum iz Prespe i Protokol o učlanjenju u NATO, stupaju na snagu konačni sporazum i ustavni amandmani, pa se očekuje da počne i primena novog imena “Republika Severna Makedonija”.

Obe države treba da pošalju zajedničko pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu kojim ga informišu o datumu kada stupa na snagu sporazum, čime se okončava višedecenijski bilateralni sport.

Sa makedonske strane već je formirana Interresorna komisija koja će pripremiti Nacionalni akcioni plan za sprovođenje daljih mera i aktivnosti, kako bi se u roku od sedam dana promenile table na državnim institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima i postavile nove sa novim imenom države.

Preporuke za promenu table dobiće i jedinice lokalne samouprave, dok će sektori i službe za odnose s javnošću državnih i javnih institucija dobiti smernice za upotrebu novog ustavnog imena.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here