Makedonija: Sa Interpolom protiv albanskih bandita

0

 

Pomoć interpola zatražila je makedonska policija. Suštinski, traži se osoba koja se potpisala kao Avni Selimi, novi predstavnik za medije te oružane formacije, koja je raspuštena posle potpisivanja Ohridskog sporazuma u leto 2001. godine, čime je okončana šestomesečna pobuna Albanaca u Makedoniji.

 

Makedonska policija je proverom "aj-pi" adresa ustanovila da je kominike poslat iz Švajcarske, pa je pomoć zatražena i od policije u toj državi.

 

Identitet Avnija Selimija identitet navodno je nepoznat obaveštajnim službama država iz regiona, ali i bivšim pripadnicima različitih albanskih gerilskih formacija, koje su bile aktivne u poslednjih 12 godina.

 

Nekadašnji komandant albanskih gerilaca u Makedoniji, sada manjinski partner u vladi Nikole Gruevskog, Ali Ahmeti odbacio je taj kominike, objašnjavajući kako je on "jedini komandant ONA".

 

Makedonski specijalci su, posle desanta iz helikoptera, razbili grupu albanskih odmetnika kod mesta Blace i u pet skrovišta pronašli veliku količini naoružanja, uključujući vođene protiv-tenkovske projektile, ručne bacače, minobacače, automatsko naoružanje, ali i plastični eksploziv, detonatore i različitu drugu opremu.

 

Kosovska policija je pohapsila deo grupe, ali navodni lideri te grupe, nekadašni komandant albanskih gerilaca u regionu sela Lipkovo, Malik Ndrecaj, Ljirim Jakupi poznat i kao "Komandant Naci" i Harun Aliju, koji je u odstustvu osuđen zbog ubistva makedonskog policajca 2008. godine.

 

Oslobodilačka vojska Kosova osnovana je 1992. godine u Švajcarskoj na sastanku kojem su prisustvovali poznati politički emigranti među kojima su bili Fazli Veliju, Ali Ahmeti i Emruš Džemaili, koji su došli do zaključka da se albansko pitanje može rešiti jedino oružanom pobunom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here