Tanjug/AP
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Zapad želi da zvanični Kijev sedne za pregovarački sto sa Rusijom, više od Volodimira Zelenskog.

– Sada postoji prilika za pregovore i, čini mi se, trebalo bi da se krene u pregovore i da se napravi plan za mirno rešenje ili okončanje rata – izjavio je Lukašenko u emisiji “60 minuta” na TV kanalu Rusija 1, prenose RIA Novosti.

On je ocenio da Zapad ne može da odbije da snabdeva Ukrajinu oružjem “da ne bi izgubio obraz”.

– Ne mogu da vrše preveliki pritisak na Zelenskog, ali mi im poručujemo – šta ima da se vrši pritisak, jednostavno nemojte (Ukrajini) da dajete novac – rekao je Lukašenko.

Prema rečima beloruskog predsednika izjave Zelenskog o okončanju sukoba u Ukrajini 2025. godine su “smešne – samo njegove želje i ništa više”.

– Zelenski nema plan, to morate da razumete. Nikoga nećete naterati da sedne za pregovarački sto pod uslovima Volođe Zelenskog – rekao je Lukašenko.

On je predočio da početak pregovora zavisi od Rusije i pristanka ruskog predsednika Vladimir Putina da pregovara.

– Ko zna da li je dobro ili loše za pregovore to što Rusi napadaju aktivnije nego ikad na celoj liniji fronta. Sve zavisi od Rusa. Ako Putin i Rusija pristanu na mirovne pregovore, da, razgovaraće se – rekao je Lukašenko i poručio da “Volođa Zelenski tada bude spreman”.

Predsednik Belorusije je rekao da njegov ruski kolega nikada neće upotrebiti nuklearno oružje koje je raspoređeno u Belorusiji bez njegovog pristanka, prenela je agencija Belta.

– Putin nikada neće upotrebiti nuklearno oružje koje je trenutno raspoređeno na teritoriji Belorusije bez saglasnosti predsednika Belorusije. To morate jasno da razumete – ukzao je Lukašenko i naglasio da nuklearno oružje nije “horor priča, već moćno sredstvo odvraćanja”.

Lukašenko je upozorio da će Belorusija, ako bude potrebno, biti spremna da upotrebi nuklearno oružje “ako makar i jedna tuđa čizma pređe granicu Belorusije”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here