Tanjug/AP
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

– Snage za specijalne operacije i druge izviđačke jedinice su raspoređene: beloruska vojska je blokirala pravce mogućeg kretanja neprijatelja. Pre godinu dana smo sproveli obuku, ispostavilo se da nije bilo uzaludno – istakao je Lukašenko na svečanom skupu povodom Dana nezavisnosti, prenosi agencija Belta.

Pored toga, dodao je, vazduhoplovne snage i snage PVO i Belorusije i Rusije su u stanju visoke borbene gotovosti.

– Raketni sistemi Polonez i Iskander su dovedeni na poziciju. Bez crvenih linija udarajte svim vrstama oružja – poručio je beloruski lider, napominjući da se nada da do sukoba ipak neće doći.

Prema njegovim rečima, Belorusija je zatvorila južnu granicu sa Ukrajinom i zapadnu granicu sa Evropskom unijom i prati situaciju kako bi “sprečila bilo kakav nadzor, kao što se dešavalo u njenoj istoriji”.

Predsednik Belorusije je podvukao da Minsk neće dozvoliti nikakve sukobe na granici sa Ukrajinom, a, kako je dodao, ti sukobi nisu potrebni ni Kijevu.

– Garantujem da nikakve sukobe na granici sa Ukrajinom nećemo dopustiti. Neće ih biti i nisu nam potrebni. Ali još više oni nisu potrebni Ukrajini… Zašto da otvaraju još 1.500 kilometara fronta? – rekao je Lukašenko.

On je naveo da ukrajinski dronovi prenose eksploziv za terorističke napade u Rusiji, ali Minsk i Moskva i dalje obuzdavaju te napade.

– Branićemo se i odbraniti od ovih bespilotnih letelica. Ne želimo više da se eksplozije poput one u Krokusu ponavljaju u našoj bratskoj zemlji… Zamolio bih Ukrajince da se ne šale i da se ne igraju vatrom – rekao je Lukašenko.

On je naveo da su beloruske snage bezbednosti blokirale južnu i zapadnu granicu i da prate situaciju kako bi sprečile „greške”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here